Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met Zocool! naar een duurzame fruitkoeling

Jan Vliet van Zante, directeur van Van Kempen Koudetechniek in Tiel is één van de deelnemers van het project Zocool!, het initiatief waarbij duurzame oplossingen voor het koelen en invriezen van fruit worden onderzocht. "We denken op de lange termijn. Duurzaam met energie omgaan, zou binnen iedere bedrijfscultuur ingebakken moeten zijn."

Het project Zocool! begon eind 2014 en was een initiatief van DNV Kema Energy&Sustainability in samenwerking met Fruitpact, de WUR, bedrijven en organisaties. Doel is slimme oplossingen vinden voor energiebesparing bij fruitkoeling. Van Zante: "Met het Zocoolproject willen we bij fruitkoeling gebruik maken van duurzaam opgewekte energie uit zon en wind. Bij het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom -nodig voor de koelinstallaties- treedt een verlies op van vijf procent. De gedachte achter Zocool! is een gelijkstroomnetwerk zonder verliezen."

"Bij het project worden twee koelmethodes bestudeerd. Bij het invriezen van fruit wordt koude opgeslagen in de producten zelf, die kun je gebruiken om tijdelijk te koelen. Als er even weinig of geen duurzame energie beschikbaar is, kun je omdat de temperatuurverschillen bij vriezen op lage temperaturen met tien graden kunnen fluctueren, de koude uit de producten zelf gebruiken. Bij de koeling van appelen en peren kun je geen gebruik maken van koeling uit de producten zelf omdat de temperaturen nauwelijks mogen schommelen. Wel kun je bij het inkoelen van fruit tijdens de oogsttijd, waarin de energievraag het grootst is, gebruik maken van een cryogeen medium, zoals water (ijs) om de temperatuur snel te laten dalen tot de gewenste waarde," verklaart Van Zante.

"De voordelen van Zocool! zijn dat je in het buitengebied gebruik gaat maken van duurzame energie. En dat er in de toekomst geen dure aansluitingen van 160 ampère meer nodig zijn voor fruitkoeling, die je alleen gebruikt voor de energiepiek tijdens het inkoelen. In de toekomst kunnen we de koelinstallaties en de bewaarcellen zo energiezuiniger maken. Volgend jaar testen we een gekoelde ruimte van tien kubieke meter. In de praktijk gaat immers altijd alles anders. Daarna onderzoeken we een groot werkmodel. Iedereen vindt het tegenwoordig normaal om afval te scheiden, maar de fruitsector maakt nu ook een slag om zo duurzaam mogelijk met energie om te gaan."

Bron: Fruitpact.nl
Publicatiedatum: