Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Amerikaanse aardappeltelers steunen vrijwillige GGO-etikettering

In het Amerikaanse Congres kwamen aardappeltelers uit Colorado, Idaho, Michigan, Washington en Wisconsin samen om steun te betuigen voor het wetsvoorstel om GGO's (genetisch gemodificeerde organismen) vrijwillig te etiketteren. De boodschap van de Coalition for Safe and Affordable Food, bestaande uit de aardappeltelers en andere vertegenwoordigers van de supply chain, aan het Congres was duidelijk: wetgeving vanuit de individuele staten is geen werkbare oplossing voor de etikettering van de Amerikaanse voedselvoorziening.

De (verplichte) wetgeving die vanuit het Congres wordt bekrachtigd, neemt de onduidelijkheid tussen staats- en lokale wetten op het gebied van GGO-etikettering weg en stelt de FDA in staat om als enige autoriteit beslissingen te nemen op basis van wetenschappelijke feiten. 

In discussie met de leden van het Congres stellen de aardappeltelers dat consumenten op de hoogte moeten zijn van genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen. De FDA stelt echter dat er geen wezenlijke verschillen zijn tussen GGO's en 'conventioneel' voedsel, de producten zijn veilig en milieuvriendelijk. Het etiketteren van het voedsel daarentegen, suggereert dat het product niet gezond of veilig is. Het leidt tot stigmatisering.

Deze feiten en argumenten laten zien dat de verplichtstelling van etikettering niet de juiste beslissing is. De FDA verzekert dat de Amerikaanse voedselketen veilig is: de etikettering moet worden overgelaten aan de markt als de voedselveiligheid niet in het geding is. Een nationale toegepaste standaard van vrijwillige GGO-etikettering voor voedingsmiddelen, gecombineerd met programma dat gericht is op de GGO-certificering van producten, voorziet volgens de aardappeltelers de behoefte van consumenten om te weten wat er met hun eten gebeurt. Daarbij stelden de telers dat de etikettering op staatsniveau zal leiden tot meer kosten, die worden doorberekend aan de consument.

Het is essentieel dat het wetsvoorstel omtrent GGO's nog voor het einde van het jaar door het Congres wordt aangenomen.

Bron: growingproduce.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.