Georgië kan zonder obstakels mandarijnen naar Rusland exporteren

De sinaasappeloogst in Georgië is in volle gang en het land is begonnen lokaal geteelde citrus te verkopen in zowel Georgië als het buitenland. De Georgische minister van Landbouw Otar Danelia liet weten dat de overheid 2 miljoen GEL (€770 duizend) heeft toegewezen aan het stimuleren van de export van Georgische mandarijnen. Dit bedrag wordt gebruikt voor de aanschaf van extra voertuigen, waardoor de Georgische citrusexport z'n bestemming in "gunstigere omstandigheden" kan bereiken. Met het fonds zal ook het beheer van opslagfaciliteiten worden gefinancierd.

Georgië exporteert momenteel mandarijnen naar Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Armenië en Azerbeidzjan, maar deze lijst van bestemmingen zal dus worden uitgebreid. Georgië en Rusland zijn het onlangs eens geworden over bepaalde "technische en methodologische kwesties", wat betekent dat Georgische citrus "zonder obstakels" naar Rusland kan worden geëxporteerd, vertelde Danelia.

Afgelopen weekend reisde de Georgische minister van Landbouw naar de regio Adjara en bezocht daar het citrusverwerkingsbedrijf van GM Group. De groep verwachtte dit jaar 15.000 ton mandarijnen te ontvangen, waarmee het citrussap zou produceren en lokaal zou verkopen. Het bedrijf is ook van plan vruchtensap te exporteren naar Japan, Nederland en Israël.

De sinaasappeloogst van Georgië (2015-2016) begon in november en zal doorgaan tot januari. Verwacht wordt dat er in Georgië meer dan 100.000 ton citrus wordt geoogst. Over het algemeen is de sinaasappeloogst dit seizoen van goede kwaliteit na de slechte oogst van vorig jaar, vertelde de minister tot slot.

Source: agenda.ge

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven