Ierse SuperValu sluit winkels

eBay begint met thuisbezorging

Omzet Village omhoog, kosten drukken winst 
Village Super Market heeft melding gemaakt van een omzetstijging van 2,6% in het eerste fiscale kwartaal. Hogere arbeidskosten hebben echter de winst omlaag gehaald. De in Springfield te New Jersey gevestigde beheerder van 29 ShopRite-winkels had een omzet die neerkwam op een totaal van $389,5 miljoen (€365,0 miljoen). De vergelijkbare winkelomzet steeg voornamelijk door grotere vervangende winkels in Morristown en Union in New Jersey en de uitbreiding van een winkel in Sterling. Ook was er sprake van een groter volume in transacties. De netto winst was $4,4 miljoen (€4,12 miljoen), wat een toename was van 14,3%. Als dit echter werd aangepast op kosten in het afgelopen jaar, valt de winst 21% lager uit. (supermarketnews.com)

Morrisons valt uit de FTSE 100
Supermarktketen Morrisons is uit de Financial Times Stock Exchange Index (FTSE 100) gevallen, na een forse daling in de prijzen van de aandelen van het bedrijf als gevolg van zorgen over de herstelplannen. De in Bradford gevestigde keten stond meer dan 14 jaar in de index, totdat de waarde van de aandelen samen met de omzet omlaag stortte. (BBC)

eBay begint met thuisbezorging van versproducten in Zuid-Korea
eBay Korea heeft aangekondigd dat het bedrijf een partnerschap met Homeplus aan gaat om een online dienst voor thuisbezorging aan te bieden in Zuid-Korea. eBay zei: "Koreaanse consumenten, en dan met name eenpersoonshuishoudens en tweeverdieners willen steeds vaker kleine pakketten versproducten online kopen en dit op dezelfde dag geleverd krijgen." Met dit in het achterhoofd is eBay Korea het partnerschap met Homeplus aangegaan, dat een van de grootste retailketens in Zuid-Korea is met meer dan 100 locaties. De nieuwe service heet Homeplus Pavillion. In het assortiment zitten groenten, vlees en zuivel door middel van Zuid-Korea's Gmarket en IAC-platforms. (postandparcel.info)

Auchan benoemt Roemeen als directeur voor zijn zaken in Roemenië 
De Franse retailgroep Auchan heeft de Roemeen Ionut Ardeleanu aangewezen als directeur van Auchan Romania. Ardeleanu, 34 jaar oud, wordt daarmee een van de machtigste topmannen van Roemenië, gezien hij een bedrijf met meer dan €1 miljard aan omzet zal managen. (romania-insider.com)

Amerikaanse supermarkten bieden meer non-foodproducten aan
Target en Walmart krijgen een nieuwe concurrent als het aankomt op algemene goederen: supermarkten. In reactie op de supermarkten die de discountretailers in de afgelopen jaren aan hun zaken hebben toegevoegd, slaan sommige supermarktketens terug door hun aanbod aan  non-food-producten uit te breiden. De omzet van algemene goederen bij supermarkten beslaat nog steeds slechts een klein deel van het totaal (minder dan 6% in 2011), maar dat aantal neemt langzaam maar zeker toe. Gezien de gemiddelde Amerikaan 1,5 keer per week boodschappen doet, ligt het volgens Jon Springer van Supermarket News voor de hand dat supermarkten ook goede plekken kunnen zijn om goederen te verkopen die geen voedingsmiddelen zijn. (nacsonline.com)

Afhankelijkheid van Carrefour van het big box format belemmert volgens analisten groeipotentieel
Het in Londen gevestigde Bernstein Research beweert dat hoewel de Franse retailer Carrefour drie jaar aan verbetering heeft meegemaakt, de afhankelijkheid van hypermarkten de groei van de onderneming kunnen belemmeren. Bernstein zei dat het "grote werk is gedaan", wat betreft de hervormingen van Carrefour in de afgelopen paar jaar. Volgens het onderzoeksbureau is de consensus dat een groei van winst per aandeel van 11% mogelijk is in de komende vier jaar. Carrefour haalt nog steeds 85% van zijn winst uit hypermarkten en laat slechts beperkt tekenen zien dat de retailketen van deze strategie af gaat stappen. "Hoewel veel bedrijven die we hebben onderzocht hun hypermarktactiviteiten inkrimpen of zich diversificeren, blijft Carrefour toegelegd op het big box format," aldus een woordvoerder van Bernstein Research. (esmmagazine.com)

SmartLabel-initiatief biedt transparantie van producten
Retailers en fabrikanten hebben in de vorm van het Smartlabel-initiatief gezorgd voor meer transparantie in hun producten. Consumenten kunnen nu informatie over duizenden producten verkrijgen door een QR-code op de verpakking in te scannen of door een online landingspagina op te zoeken. Op deze manier kan men alles te weten komen over ingrediënten, allergenen, certificaten etc. Elk afzonderlijk product in SmartLabel zal zijn eigen landingspagina hebben, waarop gedetailleerde productinformatie van de fabrikant te lezen is. (supermarketnews.com)

Topaz wordt verkocht aan Couche-Tard
De Ierse buurtwinkel- en pompstationketen Topaz wordt verkocht aan de Canadese keten Couche-Tard. Het resultaat hiervan is dat het bedrijf onderdeel zal worden van een onderneming met een wereldwijd netwerk van 15.000 buurtwinkels en pompstations. Topaz-CEO Emmet O'Neill omschreef de overeenkomst als een "game-changer" voor de retail-sector. Het bedrijf rondde onlangs zijn overname van een aantal Esso-stations af. Topaz heeft een omzet van ongeveer €3,5 miljard en heeft bij meer dan 400 stations 2.000 werknemers in dienst. (independent.ie)

Australië: Metcash heeft investeerders opnieuw aangetrokken
Financiële supporters van Metcash, de leverancier van de IGA-supermarkten, hebben tegenslagen te verwerken gehad in het afgelopen jaar, maar nu blijkt er sprake te zijn van optimisme. In de afgelopen dagen is de waarde van de aandelen van Metcash gestegen. Metcash maakt zijn belofte waar, dat het zijn prijzen gelijkschakelt aan die van concurrenten Woolworths en Coles. Hiermee wordt het imago tegengegaan dat IGA slecht concurrerende prijzen zou hanteren. De vraag voor investeerders is nu of deze verschuiving ook tot een hogere winst zal leiden. (smh.com.au)

VS: Save-A-Lot benoemt supermarktveteraan als CEO 
Save-A-Lot, de discount-afdeling van supermarktketen Supervalu, heeft onlangs een nieuwe CEO gevonden in de vorm van Eric Claus. Eric Claus, 59 jaar oud, heeft ruim 30 jaar ervaring in supermarkten en is de afgelopen jaren actief geweest als CEO en voorzitter van Red Apple Stores Inc., een retailketen in Canada. In juli 2015 gaf Supervalu aan dat het de mogelijkheden onderzocht van een mogelijke spin-off van Save-A-Lot tot een onafhankelijk bedrijf. De retailer gaat door met de voorbereidingen hiervoor, maar gaf ook aan dat er geen garantie is dat een afscheiding of spin-off van Save-A-Lot daadwerkelijk zal gebeuren. (chainstoreage.com)

India: BigBasket krijgt financiering rond voor Rs 800 crore
Online supermarkt BigBasket heeft bijna een financiering afgerond voor Rs 800 crore(€112,5 miljoen). Hiermee wil het bedrijf concurreren tegen snelle leveringsbedrijven zoals Grofers en PepperTap, die Bigbasket met een verbeterd model dreigen in te halen. (economictimes.indiatimes.com)

Ierland: SuperValu sluit twee winkels
SuperValu gaat twee van zijn vestigingen sluiten in Carlow en Clonmel, waarmee vanaf januari 98 banen verloren gaan. De twee winkels worden gesloten wegens "moeilijke handelsomstandigheden over een uitgerekte periode". (irishtimes.com)

Israël: Mega gaat You-keten sluiten
Het management van de Israëlische supermarktketen Mega is van plan om zijn discountketen You in de komende dagen te sluiten. Met uiterlijk het eind van de maand moet de keten opgedoekt zijn. Mega zal 22 You-vestigingen sluiten terwijl 26 andere You- en Tzarchania-winkels ter overname worden aangeboden. Mega hoopt zijn leveranciers morgen 70 miljoen tot 100 miljoen shekel (€17 miljoen tot €24 miljoen) te betalen om ervoor te zorgen dat de levering van goederen aan zijn vestigingen in stand blijft. (globes.co.il)

Waitrose benoemt nieuw hoofd voor bedrijfsgastvrijheid
Waitrose heeft voormalig Prêt à Manger-manager Rebecca Hemsley aangenomen als hoofd voor bedrijfsgastvrijheid, aldus thegrocer.co.uk. Waitrose investeert tijd en geld om ervoor te zorgen dat zijn supermarkten zo sfeervol en comfortabel mogelijk zijn voor zijn consumenten, waar het hoofd van bedrijfgastvrijheid een grote mate van verantwoordelijkheid in heeft. (esmmagazine.com)

United Natural Foods: biologische groei zorgt voor gezonde keuze
Klik hier om het artikel te lezen. Drie kernproblemen waar Whole Foods Market mee te maken krijgt
Klik hier om het artikel te lezen. 
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.