Column Frank van Gool (Otto Workforce)

"In Polen moet je er als zakenpartner bovenop zitten"

"Zakendoen in Polen? Laat u dan in ieder geval omringen door een uitstekende accountant en een jurist waar u op kunt bouwen." Dat is het advies van Frank van Gool van Otto Workforce in een column op de website van ABN-Amro. In de veertien jaar die Frank nu met het uitzendbureau actief is, heeft hij vooral groeicijfers gezien. In Nederland rekent hij dit jaar op een plus van 20 procent. Indrukwekkend, maar de omzet in Polen doet daar met 30 procent zelfs nog een schepje bovenop.

Managen op afstand geen goed idee

Tien kantoren heeft zijn uitzendbureau inmiddels operationeel in het Oost-Europese land. Van daaruit zijn iedere dag zo'n 4.000 Polen aan het werk, zowel in Polen zelf als in Nederland en Duitsland. Van Gool is er regelmatig te vinden. "Hier in Nederland gaan we er vrij makkelijk van uit dat als je een afspraak hebt, het wel goed zal komen. Dat werkt niet in Polen. Heb je daar een bedrijf, dan moet je er echt bovenop zitten. Dus vooral niet managen by distance, want dan wordt het disaster by distance. Wanneer je in Polen start of al hard aan het groeien bent, is het echt zaak om veel te investeren in de juiste poppetjes op de juiste plaats."

Bureaucratie in Polen is groot

Eén van die mensen is in ieder geval een jurist die de Poolse wet op zijn duimpje kent. Onmisbaar voor wie in Polen zijn business wil starten én laten floreren. "Ik ben er een dag of twee in de maand. Dan kan ik bijna een uur in mijn agenda blokkeren om alle handtekeningen te zetten. Met het laatste jaarrapport waren het maar liefst 800 krabbels", vertelt Van Gool. "Polen komt nu eenmaal uit een communistisch tijdperk. Er is nog steeds veel bureaucratie en voor alles heb je officiële documenten nodig. Zaak dus dat je mensen om je heen verzamelt met juridische expertise."

Concurrentiebeding betekent betaalplicht
Ook anders geregeld in Polen is het concurrentiebeding. Belangrijk voor als u groeit en daardoor nieuwe mensen in dienst neemt. "Zo lang als dat beding loopt, ben je als werkgever verplicht om loon over te maken. Zelfs wanneer zo iemand na zijn contract thuis zit en achterover gaat leunen. Betaal je als ex-werkgever vervolgens ook maar één dag te laat, dan vervalt het concurrentiebeding onmiddellijk."

Surseance van betaling op tijd aanvragen
Naast de jurist mag ook een dijk van een accountant niet ontbreken. Iemand die uw financiële prestaties in Polen bijhoudt en op tijd aan de bel trekt als de zaak dreigt te verzuipen. "In Nederland kun je een bedrijf relatief makkelijk laten klappen. Dat gaat in Polen heel anders. Wanneer je bedrijf in moeilijkheden komt, dan moet de managing director dat meteen melden en surseance aanvragen. Wie niet op tijd aan de bel trekt, wordt heel zwaar bestraft. Als eindverantwoordelijke kun je daarvoor zelfs de gevangenis in draaien. Deze strenge regels hebben wel als voordeel dat er nauwelijks bedrijven failliet gaan en je als klant vrijwel altijd betaald krijgt."

Polen als afzetmarkt
De handtekeningen, het concurrentiebeding en de strenge regels over het klappen van een BV zijn volgens Van Gool geen redenen om Polen links te laten liggen. "Het is het enige land in de EU dat tijdens de crisis geen recessie heeft gekend. De economische groei is dit jaar zo'n 3,5 procent en voor 2015 rekenen ze zelfs op 4 procent. Voor elk bedrijf dat graag wil groeien – en wie wil dat niet? – is dit een schitterende afzetmarkt." Van Gool adviseert bedrijven om zich in Polen aan te sluiten bij een vereniging van Nederlandse ondernemers waarvan er daar enkele zijn. Ook is er de Nederlands-Poolse Kamer van koophandel. "Het is goed om naar meetings toe te gaan die zij organiseren", vertelt Van Gool. "Vraag ook hulp aan andere partijen. Banken en accountantskantoren hebben kennis van de markt die onmisbaar is om in Polen te kunnen slagen."

Bron: ABN-Amro

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.