Rusland sluit grenzen voor Turkse AGF

Minister verwacht tekorten citrus en tomaten

Rusland heeft de eerder aangekondigde sancties tegen Turkije verder ingevuld. Verschillende voedingsmiddelen uit Turkije mogen de grens met Rusland niet meer over. Op de lijst staan volgens verschillende bronnen onder andere tomaten, komkommers, uien, sinaasappelen, druiven, appelen, perziken, abrikozen, nectarines, pruimen, aardbeien en mandarijnen. Ook worden broccoli en bloemkool genoemd. De boycot is ingesteld vanaf 1 januari, zodat de markt kan anticiperen op de gesloten grenzen.

Tijdens de vergadering waarbij meer duidelijkheid werd gegeven over de sancties zei vicepremier Igor Shuvalov: "Met betrekking tot de Turkse producten hebben we gekeken naar producten die een significant aandeel hebben in de Turkse export, maar de Russische consument niet zal deren. We zullen die producten of vervangen met Russische producten of uit andere landen importeren. Dit zal bijdragen aan de importsubstitutie en onze producenten, vooral de telers van groenten en fruit."Nieuwe leveranciers
Ook wijst de regering op verschillende landen die al interesse hebben getoond om de Turkse producten te vervangen. Zo zou Egypte zich al gemeld hebben. De Egyptische Minister van Buitenlandse Handel en Industrie zei afgelopen zondag al: "Egypte heeft interesse om de vraag van de Russische consument te vervullen, speciaal voor Turkse producten, gezien de Russische beslissing om de Turkse import aan banden te leggen." Volgens experts zou Egypte niet in staat zijn het ontstane gat op te vullen

Armenië ziet kansen nu de Turkse producten geweerd gaan worden. Het land verwacht te kunnen profiteren van de grote vraag tijdens de feestdagen. Volgens de regering zijn er al plannen om het exportvolume te vergroten. Ook Marokko en Israël worden genoemd als vervangers voor de Turkse producten.

Tekorten verwacht
Russische retailers krijgen een overbruggingsperiode om nieuwe leveranciers te vinden. Vanaf 1 januari 2016 sluiten de grenzen voor Turkse producten. Desondanks waarschuwde de minister van Economische Ontwikkeling Alexei Ulyukayev voor tekorten op de korte termijn. "We hebben tijd nodig; het is onmogelijk om tekorten op de korte termijn uit te sluiten. We denken echter dat de situatie in het algemeen goed gemanaged kan worden." Vooral citrus en tomaten kunnen moeilijke verkrijgbaar worden, Turkije was een belangrijke leverancier van deze producten.

De Russische nieuwsdienst TASS meldde op basis van een Russische krant dat de boycot een schadepost kan opleveren van 150 miljoen dollar voor Turkije. Er zou zo'n 190.000 ton groenten en fruit niet afgeleverd kunnen worden in Rusland. De Turkse markt is niet voorbereid op dit volume. Daarom is de verwachting dat de prijzen zullen dalen.

Turkije hard getroffen
Andere Russische media schrijven over dreigende betalingsproblemen bij Turkse exporteurs nu de grens dicht gaat. De export was dit jaar al lager dan vorig jaar. De Turkse premier riep alle vrachtwagens die voor de grens met Rusland staan te wachten terug. Daarmee hoopt Turkije de groenten en fruit op tijd terug te hebben om ze op andere markten af te zetten.

Overigens verwacht Oekraïne te profiteren van een handelsoorlog tussen de twee landen. Gesloten grenzen zou de prijzen in Oekraïne drukken. Volgens Oekraïense media zijn de eerste effecten al te zien in bijvoorbeeld de mandarijnenprijzen. Rond de jaarwisseling wordt een daling in de prijzen voor komkommers, tomaten, granaatappelen, druiven en citrus verwacht.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven