interview met directeur David Eibel

Obst Partner Steiermark exporteert naar 30 landen

De appel telt ook in Oostenrijk tot de meest geliefde fruitsoorten. Bovendien zijn Oostenrijkse appelen ook in veel andere landen verkrijgbaar. Sinds 27 jaar staat het merk 'frisch-saftig-steirisch' voor kwalitatief hoogwaardige appelen uit Oostenrijk. Achter het merk schuilt de telersorganisatie 'OPST Obst Parnter Steiermark', gevestigd in Wollsdorf. Wij spraken met directeur David Eibel over het appelseizoen van dit jaar.

FreshPlaza: Mijnheer David Eibel, hoe ziet het oogstresultaat er dit jaar voor de OPST-groep uit? Kun je al cijfers noemen?
David Eibel: De oogst van dit jaar ligt iets lager dan vorig jaar. Men produceerde binnen de OPST-groep echter wederom bijna 100.000 ton appelen.

FP: Hoe staat het met de kwaliteit van de appelen?
David: Het vegetatiejaar was voor de appel in het algemeen zeer evenwichtig, zonder grote hoogte- of dieptepunten. De warme zomer waarin de neerslag goed verdeeld was, was optimaal voor de rijping van het fruit en zorgde voor een evenwichtige verhouding tussen zoet en zuur, wat doorslaggevend is voor een goede smaak. Vanwege het optimale weer, een goede verhouding tussen het aantal zonuren en het aantal nachturen en het harde werk van onze appelproducenten het hele jaar door, was er dit jaar kwalitatief gezien en qua hoeveelheid sprake van een goede appeloogst.FP: In Duitsland voerden veel telersorganisaties tot op het laatste moment nog verkoopgesprekken: wat verwacht u van het seizoen?
David: Het seizoen is dit jaar veelbelovend gestart. Ik ben vol vertrouwen dat de marktsituatie stabiel zal blijven of zelfs nog zal verbeteren.

FP: Het appelaanbod groeit gestaag - hoe ziet dat er in Oostenrijk uit: welke rassen zijn er verkrijgbaar?
David: Ons assortiment is met de 10 'frisch-saftig-steirische' rassen zeer omvangrijk. De hoofdrassen van ons merk zijn Golden Delicious, Gala, Braeburn, Idared, Jonagold, Evelina, Arlet, Elstar, Fuji/Kiku en Kronprinz Rudolf. Qua smaak reiken deze van sappig/zoet, fris/aromatisch en kruidig/fruitig tot zoet/friszuur.

FP: Hoe staat het momenteel met de vraag?
David: We zijn tevreden met de actuele vraag. Deze goede vraag is zeker ook het gevolg van de kwalitatief goede oogst. Want dit jaar mogen de handel en de consument zich in het bijzonder op aromatische, sappige en knapperige appelen verheugen. De appelen brengen dit jaar de beste eigenschappen met zich mee - precies zoals een appel zou moeten smaken en er uit zou moeten zien!

FP: Trefwoord 'import': Hoe groot is de concurrentie uit het buitenland?
David: Op de Oostenrijkse markt staan regionaliteit, kwaliteit en duurzaamheid op de voorgrond en precies dat kunnen we met onze 'frisch-saftig-steirische' appelen ook aanbieden. Onze circa 600 appelproducenten uit Steiermark hebben een overwichtpositie binnen de totale Oostenrijkse appelteelt. De concurrentie uit het buitenland speelt in ons geval daardoor geen grote rol.FP: Waar worden jullie appelen naartoe geƫxporteerd?
David: De belangrijkste van de circa 30 exportlanden zijn momenteel Duitsland, Scandinaviƫ, Spanje en Zuidoost-Europa - maar ook Noord-Afrika en het Nabije Oosten waarderen de smaak van onze appelen.

FP: Dan nog een kleine vooruitblik: Hoe denkt u dat de markt zich in de komende weken zal ontwikkelen?
David: Ik denk dat de markt in de komende weken stabiel zal blijven.

David Eibel
OPST Obst Partner Steiermark GmbH
Wollsdorf 154, 8181 St. Ruprecht/Raab
Tel: +43 3178 2212-0
office@opst.at
www.opst.at
www.facebook.com/frisch.saftig.steirisch

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven