Indiase aardappelen overspoelen markt Bangladesh

De Bangladesh Cold Storage Association (BCSA) heeft de autoriteiten van de grenswachten van Bangladesh (BGB) verzocht om maatregelen te nemen om de illegale toevoer van Indiase aardappelen naar Bangladesh een halt toe te roepen. De coöperatie heeft ook andere autoriteiten zoals het Ministerie van Landbouw verzocht om actie te ondernemen met betrekking tot deze toevoer.

Lokale telers en handelaren, die aardappelen in koelopslag hebben staan, krijgen niet de prijzen die ze nodig hebben, omdat de Indiase aardappelen verkocht worden voor prijzen die veel lager liggen dan van de lokale productie.

Volgens bronnen heeft een nieuwe Indiase aardappelvariëteit van lage kwaliteit met de naam "Utkal" de lokale markten overstroomd, die grenzen aan de districten van de West-Bengalen. "Alle grensmarkten in Satkhira en Jessore, van Kaliganj tot Benapole zijn overspoeld met Indiase aardappelen, zei Md Mohshin, eigenaar van Ice and Cold Storage in Satkhira.

Deze Indiase aardappelen worden verkocht voor Tk 15-17 per kg (€0,18 tot €0,21) in lokale markten tegen Tk 28-30 per kg (€0,34 tot €0,36) voor de lokale aardappelrassen. "Ondanks de lage kwaliteit en de slechte smaak gaan consumenten voor de Indiase variëteit wegens de lage prijzen," zegt Mohshin.

Volgens kenners van de sector zijn de prijzen van lokale aardappelrassen aanzienlijk gedaald in de afgelopen dagen wegens de komst van de Indiase variëteit.

Gemiddeld produceerde Bangladesh de afgelopen jaren ongeveer 8,5 miljoen ton per jaar. In het fiscale jaar 2012/13 bereikte de aardappelproductie een record van 9,5 miljoen ton. Maar de telers kregen geen eerlijke prijzen en veel van hen vernietigden hun aardappelen wegens de lage prijzen.

Dankzij gunstige weersomstandigheden verwacht men ook in het aankomende seizoen een recordoogst, die echter ernstig zal worden aangetast als de overheid niet iets doet aan de toestroom van Indiase aardappelen van dit moment.

De meeste exploitanten van koelopslag zijn nu bezig met het vrijgeven van oude opslag om hun koelruimtes voor te bereiden op de volgende oogst. Veel van hen hebben echter moeite om hun opslag vrij te geven wegens de lage prijzen. Ze moeten hun aanbod in koelopslag verkopen tegen nog lagere prijzen dan normaal wegens de krimpende vraag, die voornamelijk veroorzaakt wordt door de goedkope Indiase aardappelen.

Bron: thefinancialexpress-bd.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.