Wortel weg na onoverbrugbaar verschil van inzicht met overblijvers in RvC

Tholen - Na de doorgevoerde reorganisaties hoopte The Greenery in rustiger vaarwater terecht te komen, maar daar is nu allerminst sprake van. Gisteren stapte algemeen directeur Ton Wortel plotseling op, nadat een week eerder voorzitter Bert Jansen en lid Mieke Bello hun commissariaat bij The Greenery B.V. hadden neergelegd. Beide leden verschilden van inzicht met de andere leden van de Raad van Commissarissen over de wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan het beleid van The Greenery en het toezicht daarop.

Avebe
De vertrekken lijken niet op zich zelf te staan. Voorzitter Bert Jansen werd in juni 2013 aangesteld als voorzitter van de Raad van Commissarissen van The Greenery. Bert Jansen is sinds 2008 bestuursvoorzitter en CEO van aardappelzetmeelbedrijf Avebe. Hetzelfde bestuur stelde in september 2013 'reorganisator' Okke Koo aan als algemeen directeur op ad interim-basis. Ook Okke Koo heeft een verleden bij Avebe. Hij werd namelijk in oktober 2005 op ad-interimbasis benoemd als voorzitter bij Avebe. Hij bleef tot 1 oktober CEO bij de coöperatie. Daar maakte hij furore, want onder zijn leiding werd het verlieslijdende aardappelmeelconcern weer gezonder en winstgevender. Middels een grote reorganisatie in 2006 werd het aantal werknemers wereldwijd teruggebracht van ruim 2.400 naar 1.800.

Ton Wortel werd door deze bestuurders binnengehaald na een lange carrière in de retail bij supermarkten, bouwmarkten en in de elektronica bij Mediamarkt. Van 2009 tot 2012 woonde en werkte Wortel in China, waarna hij verschillende interne klussen uitvoerde bij Metrogroep, het moederbedrijf van Mediamarkt. "Ik ben toen in gesprek gekomen met de Raad van Commissarissen van The Greenery. De organisatie zat in 2014 middenin een grote reorganisatie. Ik vond dat wel een bijzonder gegeven en uit gesprekken met de leden kreeg ik een goed gevoel bij de sector. Ik dacht: 'hier kan ik mijn weg wel in vinden.' Want wat is er mooier dan in zo'n maatschappelijk relevante sector iets te mogen toevoegen?", zo vertelde hij in een interview met het vakblad Primeur. In datzelfde interview kondigde hij aan de vastgoedportefeuille af te willen stoten. "We zijn geen vastgoedontwikkelaar of verhuurder. We gebruiken de verkoop van deze activa om de balans op orde te krijgen." Er zijn de afgelopen maanden diverse kantoren en distributiecentra gesloten dan wel samengevoegd.

Het lijkt erop dat Wortel na het vertrek van zijn steunpilaren, de ervaren bestuurders Jansen en Bello geen vertrouwen meer zag om het bedrijf te leiden tussen de 'tuinder-commissarissen'. Met name Jansen had een brede ervaring met bestuursfuncties bij internationale, agrarische coöperaties. The Greenery noemt het in een verklaring een onoverbrugbaar verschil van inzicht tussen hem en de Raad van Commissarissen over de manier waarop uitvoering wordt gegeven aan het beleid van de vennootschap. De opvolger van Ton Wortel staat een grote uitdaging te wachten. The Greenery, dat eigendom is van telerscoöperatie Coforta, boekte vorig jaar ruim 1 miljard euro omzet. Het handelsbedrijf is door de banken in feite onder curatele gesteld vanwege de slechte financiële situatie. ABN Amro en Rabobank plaatsten het onder bijzonder beheer en daar zit het volgens de laatste berichten nog steeds.

Insiders betreuren het vertrek van Wortel en noemen hem een frisse man en daadkrachtig bestuurder. Voorlopig worden de taken waargenomen door Philip Limvers, sinds februari lid van de hoofddirectie van The Greenery.

Reactie The Greenery
In een reactie vertelt Sabine Swaans, manager juridische zaken en woordvoerder bij The Greenery, dat zowel de twee commissarissen als Ton Wortel zijn vertrokken vanwege een verschil van inzicht. Over de inhoud van dit verschil wil ze niets kwijt. Ze noemt het vertrek niet plotseling. "Een verschil van inzicht is er niet van de ene op andere dag. Op het moment dat je constateert dat er een onoverbrugbaar verschil van inzicht is, leidt dat uiteindelijk tot een direct vertrek."

Medewerkers en telers zijn via interne media gisteren geïnformeerd over het vertrek van de directeur. Op de vraag of het vertrek tot veel onrust heeft geleid, antwoordt Swaans: "Het vertrek van de algemeen directeur is natuurlijk vervelend, maar de medewerkers zijn erg gemotiveerd en gefocust op de uitvoering van de afgesproken koers. Deze strategie wordt breed gedragen door de onderneming en het management. Telers willen dat de afspraken over volumes en uitbetaalprijzen worden gerealiseerd en dat gaan we ook zeker doen. Het is nu aan de Raad van Commissarissen om aan de hand van een functieprofiel op zoek te gaan naar een nieuwe directeur."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.