Verkiezingen biedt gunstige vooruitzichten Argentijnse AGF-export

De economie in Argentinië wordt al jarenlang geteisterd door handels- en valutaregelgeving. De recent verkozen president, Mauricio Macri, van de centrumrechtse 'Cambiamos' partij, heeft beloofd hier verandering in te brengen. Met de verkiezing van Macri, die kandidaat Daniel Scioli met 51,4% van de stemmen versloeg, komt een einde aan de 12 jaar durende Kirchner regering.

Granaatappelteler, Marcelo Scarafia, legt uit dat de Argentijnse exportsector optimistisch gestemd is nu de huidige regering aftreedt.

Hoewel Scarafia positief is over de juridische zekerheden die Macri beloofd heeft, is hij minder onder de indruk van het monetaire beleid van de nieuwe president.
Vanwege de devaluatie van de euro ten opzichte van de dollar, is de Argentijnse export naar Europa zwaar getroffen.

"We hebben een munt nodig die concurrerend is. Het is moeilijk om te wedijveren met onze concurrenten in Peru, Chili en Zuid-Afrika, met name in de granaatappelsector."

"Een aantal fruittelers zijn zelfs niet tot oogsten en exporteren overgegaan. Voor het aankomende seizoen zijn de marges echter aantrekkelijker," legt Scarafia uit.

Ines Pelaez, voorzitster van het Argentijnse Blauwebessencomité, is het met Scarafia eens. Pelaez legt uit dat Macri zich tijdens zijn verkiezingscampagne heeft verdiept in de regionale economische omstandigheden. "Een aantal provincies zijn qua werkgelegenheid afhankelijk van de blauwebessenteelt. Het stimuleren van regionale economieën zal deze regio's dan ook kunnen versterken."

Ook José Carbonell, van FederCitrus, is overtuigd van Macri's toewijding voor de AGF-sector. "Het Argentinië van nu moet zijn economische variabelen verbeteren, door het beperken van de inflatie, het instellen van een concurrerende wisselkoers en lastenverlaging."

"In Argentinië is export aan tarieven gebonden. Een aanvaardbare wisselkoers is nodig voor de binnenlandse kosten. Om de export uit te kunnen breiden, hebben we overheidssteun nodig bij het betreden en behouden van nieuwe afzetmarkten," legt Carbonell uit.

Gabriel Fonzo, fruitteler, is eveneens optimistisch gestemd maar vindt het nog te vroeg om te oordelen. "Als de nieuwe president een vaste wisselkoers instelt, zou dat al geweldig zijn. Het belangrijkste is echter dat Argentinië de inflatie beperkt, die de laatste jaren boven de 25% ligt. De afgelopen 12 jaar is de export steeds verder teruggelopen, vanwege de hoge heffingen die fruitexporteurs moesten betalen," aldus Fonzo.

Bezoek www.argblueberry.com voor meer informatie

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.