Special Jaaroverzicht: 1-15 januari

BNFW niet blij met vertrek Chiquita, meer volumes bij Hoogstraten

Eind december 2014 waren er ook nog nieuwtjes, maar deze werden pas in januari gepubliceerd. Op 29 december was de laatste officiële werkdag van François Maes, oprichter van Special Fruit. Hij zal nog nauw betrokken zijn bij het bedrijf via de Raad van Bestuur. 40 jaar geleden startte de 61-jarige ondernemer in de AGF-sector. Ook de vrouw van François, Clara Van Looveren, stopt met werken. Toch blijft het nog wel een familiebedrijf met CEO Patrick Maes en de drie zonen van François, namelijk Ben, Tom en Koen.Op 24 december is Holland Vegetables, de vollegrondsgroentetak van Van de Watering, failliet verklaard. Toen werd er al enkele maanden geen handel meer gedreven. Eind november gaf directeur Cees van de Watering al aan met een cashflow-probleem te kampen, maar toen gaf hij aan met man en macht de zaak weer op de rails proberen te krijgen, waarbij een faillissement niet aan de orde was.

Eind september 2014 kondigde Pomuni aan dat ze het aardappelbedrijf Potato Masters over zouden nemen. Potato Masters ging 23 december failliet en de overname werd teruggedraaid. Families Muyshondt en Deprez gaven vorig jaar aan dat een overname de meest aangewezen weg was. Ze wilden proactief handelen binnen de huidige en moeilijke marktomstandigheden.

Na een afnemende gezondheid is Arie Hendrik Van Rijnsbergen, oud directeur van Frutéra BV op 4 januari 2015 overleden.Konaxx Onions staakte begin januari haar activiteiten. In december gaf de directeur al aan door de Russische importboycot - waar het 60% van de omzet vandaan haalde - de helft van haar personeelsbestand te moeten ontslaan. Het uiensorteer- en pakstation uit het Friese Sint Jacobi Parochie (voorheen Meijer BV) was al sinds 1917 actief.

 Half 2013 maakte Kuehne+Nagel België bekend dat ze hun activiteiten gingen uitbreiden met perishables. Er werd geïnvesteerd in twee nieuwe loodsen in Zaventhem en Luik, speciaal voor perishables, met name bloemen en AGF. Die activiteiten zijn nu weer deels stopgezet.Cutrale en Safra maakten bekend dat de Oekraïense autoriteiten instemmen met de overname van Chiquita. Daarnaast is de mededingingsautoriteit in Honduras ingelicht. In Ecuador is het consortium in overleg met de autoriteiten over de overname van de Ecuadoraanse tak van Chiquita. Chiquita besloot in januari haar bananen niet meer lossen bij de Belgium New Fruit Wharf (BFNW) in Antwerpen, maar bij Kloosterboer in Vlissingen. Dat bevestigde Franklin Ginus, directeur van Chiquita Benelux, gisteren desgevraagd. Volgens Franklin is deze keuze een direct gevolg van de overname door de Braziliaanse sapgigant Cutrale-Safra. Antwerpen was maar liefst 33 jaar de loshaven voor Chiquita. De Belgian New Fruit Wharf in Antwerpen betreurt de beslissing, die Chiquita heeft genomen om na 33 jaar haar bananen in Vlissingen te laten lossen. Johan Claes van de BNFW reageert op de stellingen van Franklin Ginus, de directeur van Chiquita Benelux, die eerder deze week op een artikel in AGF de nieuwe situatie verklaarde. Ander nieuws van Chiquita in januari is dat verschillende topmannen van het bedrijf opstapten. Ook verhuisden ze hun hoofdkantoor.Het Zalmhuis in Rotterdam was op 6 januari wederom het decor van de nieuwjaarsreceptie van het GroentenFruit Huis. Veel AGF-handelaren en relaties maakten van de gelegenheid gebruik om te luisteren naar VVD Tweede Kamerlid Bart de Liefde, het AGF-debat tussen voedingsprofessor Fred Brouns en blogger Dick Veerman en bij te kletsen met andere AGF'ers onder het genot van borrel en buffet.

BelOrta zit vol ambitie voor het nieuwe jaar en is van plan om haar naam meer op de kaart te zetten. Filip Fontaine kijkt liever vooruit dan terug, maar zegt toch kort iets over het vorige jaar. "Alle omstandigheden in acht nemend, hebben we nog een redelijk jaar gehad. Momenteel zijn we bezig met accountmanagement op verschillende landen binnen en buiten Europa. We vinden het belangrijk om marktkennis op te doen en zoeken zelf onze bronnen op. We kijken ter plaatse ook wat de mogelijkheden zijn in nieuwe markten. Samen met onze partners, de exporteurs, gaan we onderzoeken hoe we van deze mogelijkheden gebruik kunnen maken."

Veiling Hoogstraten kon over 2014 relatief goede cijfers voorleggen. Veiling Hoogstraten sluit het boekjaar af met een productomzet van € 193 mln. of 10,5% (19 mln.€) hoger dan in 2013 met een omzet van € 174 mln. Hiermee wordt zowel op omzetvlak als op vlak van volume (150.000 ton) een nieuw record gevestigd. De volumetoename was zowel het gevolg van uitbreidingen bij bestaande telers als van instroom van nieuwe - hoofdzakelijk Nederlandse - telers. Dit laatste vooral bij paprika.

Het Zuid-Afrikaanse Capespan heeft in januari een aandeel van 25% in het Duitse Fruchtimport vanWylick verworven. Hiermee krijgt Capespan toegang tot de activiteiten en service van het Duitse bedrijf in West-Europa. Capespan complimenteert de Europese expertise van vanWylick met de import van citrus, hardfruit, steenfruit en druiven.

Het pand van de Staay Food Group in Barendrecht stond in januari nog steeds te koop. Dat bevestigde Dammis van der Staay vanmorgen. De plannen zijn om naast het pand van Staay Export BV (voormalig Alexport-pand) in Alblasserdam een nieuw bedrijfspand te bouwen. De onderhandelingen hierover zijn nog gaande en volgens de eigenaar van de Staay Food Group komt daar binnen enkele weken meer duidelijkheid over.

In januari werd Van Gog Uien- en Groentenproducten bv in Deurne door de rechtbank in Den Bosch failliet verklaard. Curator Merijn Kemps vertelde dat er met een grote speler in de branche overeenstemming is bereikt over de overname. Dit bedrijf neemt de locatie in Deurne over, waarbij het echtpaar Van Gog zelf ook actief blijft. "Omdat er hier sprake was van een dagvers product, was het erg belangrijk dat de leveringen in stand kunnen blijven. Met de snelle overname zijn we gelukkig in staat gebleven om de activiteiten zonder onderbrekingen te continueren."

Het geoogste volume appelen en peren in de EU is gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de WAPA. De laatste cijfers van de organisatie vallen hoger uit dan eerdere ramingen. De raming voor appelen staat op krap 12,2 miljoen ton. De eerdere raming stond op bijna 11,9 miljoen ton, een verschil van 282.000 ton of 2,37%. De toename wordt vooral veroorzaakt door aanpassingen in de cijfers van een aantal landen. Zo noteerde Polen 210.000 ton meer. Andere landen, die de noteringen naar boven bijstelden, zijn: Italië (+71.000 t), België (+26.000 t), Portugal (+10.000 t), Tsjechië (+7.000 t) en Frankrijk (+43,000 t). Voor Duitsland zijn de cijfers nog niet aangepast. Deze resultaten worden in het komende voorjaar verwacht.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven