Special Jaaroverzicht 16-28 februari:

Extreme schaarste avocado's en ananas


Turners & Growers breidt appelteelt in Europa uit

Turners & Growers zal de Europese teelt van hun clubrassen verder uitbreiden. In de komende jaren zullen er nieuwe boomgaarden bijkomen in Spanje en Duitsland. De onderneming exporteerde dit seizoen ook hun eerste Britse Envy appelen naar Singapore.


"Krapte op de avocadomarkt. Waarom?"
Op de avocadomarkt was er medio februari de nodige krapte. Tom Verbakel, binnen Nature's Pride verantwoordelijk voor de avocado's, verklaart de krapte met een inkijkje in de situatie per herkomstgebied.


"Belgorod kan Westland van Rusland worden"

500 hectare glastuinbouw moet er in 2020 in de Russische regio Belgorod staan. Daarmee moet het gebied ten zuiden van Moskou het "Russische Westland" worden. De regionale en de landelijke overheid stimuleren het plan om voedselproductie in de regio te ontwikkelen. Viktor Berko, van ontwikkelingsmaatschappij BlackEarth of Belogor'e, vertelde over de toekomst van de regio.


Uitzonderlijke sneeuwstorm Midden-Oosten
Het Midden-Oosten is opnieuw getroffen door een koudefront. In Jeruzalem is 30 centimeter sneeuw gevallen en in Jordanië zelfs 40 cm. Volgens Omer Kamp van Arava Export Growers is deze sneeuw erg ongebruikelijk in Jeruzalem. "Het is de tweede keer in vijftig jaar dat het hier heeft gesneeuwd!


Ananas schaars door kou en regen in Costa Rica

Ananas is momenteel behoorlijk schaars vanwege de vele regenval en lage temperaturen in Costa Rica. "Het duurt op de plantages veel langer tot het fruit op het gewenste brix-niveau komt en dat heeft de aanvoer behoorlijk vertraagd", vertelt Alexander Mulder, die binnen Frankort & Koning verantwoordelijk is voor de ananas.


"Concurrentie verschoven van Barendrechtse naar Chinese importeurs"
Nieuwe markten betalen niet alleen betere prijzen dan de Europese Unie, maar zijn ook minder streng op het gebied van voedselveiligheid. Dat merken importeurs als Total Produce, vertelde Michel Jansen bij de opening van Brightbox in de Innovatoren in Venlo. Groeiende handelsbarrières spelen mee.

Jaarwinst Turners & Growers daalt bijna 2%
Turners&Growers rapporteert een daling van 1,9% in de jaarwinst. Er waren goede resultaten bij hardfruit, maar bij de verwerkte producten in Nieuw-Zeeland liep het minder. De winst daalde naar 16,6 miljoen dollar in 2014. Een jaar eerder bedroeg de winst nog 17,2 miljoen dollar. De omzet daalde 0,7% naar 727 miljoen dollar. Voor hardfruit was het een goed jaar. Ze gingen van 21,2 miljoen dollar naar 23 miljoen dollar ondanks de moeilijke marktsituatie.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.