"Willem Dijk Junior: "Duitse klanten gaan voor grote maten handel"

Exportactiviteiten Willem Dijk AGF fors gegroeid

Tholen - Was Willem Dijk AGF in het verleden een binnenlandse groothandelaar pur sang, de laatste jaren zijn ook de exportactiviteiten fors uitgebreid. Inmiddels houden vier mensen op de commerciële afdeling zich fulltime met de export bezig. "Nederland blijft onze belangrijkste markt, maar het is wel een verzadigde markt. Je komt dan op een niveau van 'klantjepik' of groeien om zo grotere spelers te bedienen. Een andere optie is om nieuwe initiatieven te ontplooien. "Vroeger deden we wel export naar Spanje. Dat hebben we zeven jaar gedaan, maar we zijn ermee gestopt in verband met hun betalingsverkeer en mentaliteit. Trek je een passer rond Enschede, dan hadden we de Nederlandse markt goed in het vizier. Maar met de Duitse markt hadden we 180 graden achter ons nog een markt met een groot potentieel", verklaart Willem Dijk junior.

Team Willem Dijk AGF

Stage-opdracht
Junior was zelf de aanleiding voor de start van de exportactiviteiten. "Door onze locatie aan de grens hadden we altijd wel wat Duitse klanten, maar het is nooit een focusmarkt geweest. In 2005 rondde ik mijn afdeling af met een stage-opdracht hier op het bedrijf om de logistieke stromen te optimaliseren. Op verzoek van de stagebegeleider hebben we hierin ook een commercieel plan in opgenomen. Mijn vader was in eerste instantie niet enthousiast onder het mom van 'schoenmaker, blijf bij je leest'. Maar we hebben de gok gewaagd en ons drie maanden gegeven om te kijken waar het schip zou stranden. Een verkoper heeft zich enthousiast op de Duitse markt gericht en na drie maanden hadden we onze auto's op de Duitse markt al op de rit en zijn we alleen maar gegroeid."

Appelen van Sud Tirol

"Natuurlijk hebben we acquisitie gedaan, maar veel klanten melden zich zelf door mond-tot-mond-reclame. Wat meezat is dat de toenmalige exporteur DeWe uit Oldenzaal failliet ging, waardoor de vraag vanzelf loskwam. We bedienen in Duitsland dezelfde type bedrijven als we in Nederland doen en komen van Bremen tot Oldenburg, Hannover en Düsseldorf", vertelt Willem. "Wel hebben we de policy dat onze chauffeurs dezelfde dag terug moeten zijn en niet elders overnachten. We merken echter dat de vraag inmiddels al verder reikt dan dit gebied, waardoor we inmiddels testen aan het doen zijn met uitbesteed transport."

Grote maten
De vraag uit Duitsland verschilt met die van de Nederlandse klanten, merkt Willem. "Duitse klanten gaan voor grote maten handel. Grove kool, grote aardappelen, grote maten sinaasappelen en hardfruit vallen in Duitsland goed in de smaak. Ook augurken zijn in Duitsland populair en we zijn hierin in Nederland inmiddels één van de grootste spelers. Daarnaast bieden we ook een ruim assortiment Duitse aardappelen aan, zoals Bellarosa, Maritiema en Allianz. Wij onderscheiden ons door actief te zijn, te luisteren naar de klanten en door altijd scherp te zijn op de kwaliteit. Dat wordt door onze klanten gewaardeerd. Door grote betrokkenheid bij de verschillende telers en met veel eigen huismerken in ons assortiment dragen we zorg voor continuïteit in product en kwaliteit."

Ook citrus van Elefant behoort tot de huismerken

Ierland
Naast de Duitse markt is Willem Dijk AGF ook al enkele jaren actief op Ierland. "In Berlijn raakten we via via met Ierse een partij in gesprek. Wat begon met een proefzending is inmiddels via extern transport uitgegroeid naar wekelijkse export in Ierland en Groot-Brittannië. Twee weken geleden heb ik met onze verkoper Han Daniels onze Ierse klanten bezocht. Het is voor ons een vrij nieuwe markt, maar we proberen ons, als de tijd het toelaat, meer in deze markt te specialiseren. Last but not least exporteren we steeds meer naar de Belgische markt. Onze webshop is net als de site beschikbaar in de Nederlandse, Engelse, Duitse en Spaanse taal. Je moet vooruit blijven kijken. Stilstand is achteruitgang", besluit Willem lachend.

Voor meer informatie:
Willem Dijk AGF
Het Wolbert 1-11
7547 RA Enschede
T: 053 486 47 52
M: 06 1515 01 76
E: willemjr@willemdijk.nl
W: www.willemdijk.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.