Bulgaarse kersen- en pruimenproductie veel lager dan verwacht

Het Bulgaarse bedrijf Megafruit, dat in 1995 werd opgericht door Liliana Dineva, houdt zich bezig met de productie en export van verse groenten en fruit, met name pruimen en kersen, alsook met de verwerking van walnoten en het schoonmaken, verpakken en exporteren van zonnebloempitten.

Volgens Dineva was afgelopen seizoen teleurstellend in termen van de productievolumes, wat het gevolg was van de weersomstandigheden. "We hebben misschien 40% geproduceerd van de hoeveelheid die we verwachtten. De laatste drie jaar waren niet alleen voor ons slecht, maar voor producenten over het hele land, hoewel de situatie ook afhangt van de geteelde rassen."

"Ter voorbereiding op volgend seizoen leggen we ons toe op het trimmen, bemesten en verzorgen van de boomgaarden, maar we zijn nog steeds afhankelijk van de weersomstandigheden", vertelt Dineva. Bulgaarse producenten hebben dringend behoefte aan landbouwinvesteringen. De Europese subsidies, die aan de Bulgaarse landbouw worden verstrekt, zijn ook aanzienlijk lager dan die bijvoorbeeld aan Griekenland worden verleend.Wat betreft de wereldwijde import laat Dineva weten dat Bulgarije voornamelijk citrus importeert, omdat dit niet in eigen land kan worden geteeld, en van tijd tot tijd appelen en peren. Sommige bedrijven importeren tijdens het laagseizoen bijvoorbeeld appelen uit Italië en citrus uit Zuid-Afrika. De import van kersen en pruimen, voornamelijk uit Griekenland, is gering en vindt alleen plaats voordat de lokale productie gereed is.

Dineva vertelt dat Bulgarije tijdens het seizoen van het noordelijk halfrond voornamelijk citrus uit Turkije en Griekenland importeert. De vraag is vrij goed en stabiel: "Wat geïmporteerd wordt, wordt verkocht en de betrokken bedrijven kopen volumes in die evenredig zijn aan de bestaande vraag." De importprijzen zijn ook redelijk, met 0,64 euro per kilo voor Turkse Meyer-citroenen of 0,72 euro voor de Eureka.

Voor meer informatie:
Lileana Dineva
Megafruit (Bulgaria)
E-mail: office@megafruit-bg.com
Tel: + 359 2 981 3775; +359 981 3776
Fax: + 359 2 980 0440

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.