Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Niet fruit, maar groente helpt kanker voorkomen"

Nieuw onderzoek onder ruim 300.000 mensen bevestigt dat het eten van groenten kanker kan helpen voorkomen. Voor fruit geldt dat niet. Het American Journal of Clinical Nutritrion brengt een nieuw groot epidemiologisch onderzoek uit dat bevestigt dat de inname van veel groenten de kans op borstkanker verlaagt.

De resultaten zijn gebaseerd op een langlopend onderzoek onder 335.054 vrouwen in een groot aantal landen. Hun groenten- en fruitconsumptie werd gemeten door middel van land-specifieke vragenlijsten.

Elf jaar later werden de vrouwen opnieuw onderzocht en bleek dat de vrouwen die de meeste groenten eten, een lager risico hadden op het ontwikkelen van borstkanker. Dit verband werd niet gevonden voor fruit.

Richtlijnen
Volgens professor Ellen Kampman (WUR), die niet bij het onderzoek betrokken was, bevestigt deze nieuwe epidemiologische studie de al bestaande richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds over het verkleinen van de kans op kanker.

"Er was met name al bewijs dat de inname van veel plantaardige voeding bij rokers de kans op mond-, keel- en longkanker verkleint. Nu het onderzoek langer loopt, kunnen we meer specificeren naar verschillende tumoren en zien we dat dit effect ook geldt bij borstkanker."

Kampman is gespecialiseerd in de relatie tussen voeding en kanker. Ze benadrukt dat dit onderzoek vooral het bewijs versterkt dat er al is. "De richtlijnen van het WKOF zijn gebaseerd op jarenlang onderzoek en die veranderen niet zomaar. We voegen er alleen nog meer evidence aan toe."

Bron: Nu.nl
Publicatiedatum: