Europese delegatie bezoekt Camposol, Peru

Vertegenwoordigers van het ETI (Ethical Trading Initiative), de Nederlandse vakbond FNV en de Peruaanse Arbeidersconfederatie CGTP bezochten Camposol Groenten en Fruit om met eigen ogen te zien onder welke arbeidsomstandigheden werknemers hier werken en welke voordelen het bedrijf haar werknemers te bieden heeft.

De delegatie, die bestond uit Astrid Kaag, Wies Ubags, Réné Kouwenhoven, Samuel Machacuay (FNV) Alessandra Rigal, Nick Knightley (ETI), Pablo Ramos en Jesús del Castillo (CGTP) kregen informatie over de belangrijkste productieprocessen en een rondleiding over een 1200 hectare grote, nieuw aangelegde blauwe bessen plantage. Met de teelt van dit fruit hoopt men banenkansen te creëren voor ruim 15.000 inwoners in de noordelijke regio's van Peru. 

Bovendien konden de bezoekers een kijkje nemen in de vernieuwde bedrijfskantine in Chao, waar zo'n vierduizend werknemers van de fabriek aldaar dagelijks gebruik van maken. Ook werd de kinderopvang Rayito de Sol Wawa Wasi bezocht, dat onderdeel uitmaakt van het maatschappelijk verantwoord ondernemerschapsprogramma van Camposol. Kinderen tot de leeftijd van vier jaar krijgen hier zorg en onderwijs. Dit Camposol programma past binnen het sociale en duurzame beleid van het bedrijf, wat de ontwikkelingskansen van vrouwen als één van zijn speerpunten heeft. Zo'n 40% van alle werknemers in het bedrijf zijn vrouwen, die allemaal dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen. De delegatie bezocht ook een nieuwbouwproject in Marverde, waar 15.352 woningen in aanbouw zijn. Vanaf maart 2016 zullen hier 698 werknemers van Camposol gehuisvest worden. 

Ter afsluiting van het bezoek vond er een ontmoeting plaats met vakbondsleiders en werknemers van Camposol waarbij wederzijdse ervaringen en aanbevelingen uitgewisseld werden. Bij deze ontmoeting was Carmelia Sifuentes, voorzitster van het CGTP, als speciale gast aanwezig. Zij sprak met name over de positie van vrouwen in de agrarische sector. Aan het einde van deze bijeenkomst spraken alle aanwezigen de wens zich te willen blijven inspannen voor maatschappelijke belangen zoals sociaal overleg en arbeidsrechten. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven