"Turkse tomaat draagt bij aan volgende raket op onze jongens"

Boycot Rusland Turkije om neerhalen vliegtuig?

De politieke spanning tussen Rusland en Turkije liep hoog op nadat Turkije op 24 november een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde. Volgens verschillende berichten op internet is de kans groot dat Rusland de import van Turkse groenten en fruit aan banden zal leggen. TLN meldt al dat vrachtwagens worden geweerd aan de grens.

Premier Medvedev zei de dag na de gebeurtenis dat er mogelijk economische reacties zouden volgen in de vorm van een boycot van Turkse bedrijven. Daarnaast zouden projecten in het land uitgesteld worden. Groenten en fruit werden toen niet direct genoemd.


De Turkse president Erdogan (links) en de Russische president Poetin (rechts).

Vandaag schrijft het Russische persbureau TASS dat de regering opdracht heeft gegeven aan de Rosselkhoznadzor, de fytosanitaire inspectiedienst, om de controle van Turkse groenten en fruit aan te scherpen. "Zo'n vijftien procent van de Turkse groenten en fruit voldoen niet aan de Russische eisen," zei Alexander Tkachev, minister van Landbouw. In een ander bericht meldt hetzelfde persbureau dat een boycot niet op tafel ligt. Gebaseerd op bronnen rond het Russische kabinet schrijft TASS: "Het voedselembargo met betrekking tot producten uit Turkije wordt niet besproken door de regering."

Het Russische Ministerie van Landbouw denkt dat de Turkse producten gemist kunnen worden. Andere landen, zoals Marokko, Israël en Centraal-Azië kunnen de positie van Turkije overnemen. De Turkse groenten- en fruitexport zou met een boycot een belangrijke markt verliezen.
Voor zover bekend is er officieel geen boycot afgekondigd. Toch krijgt TLN berichten binnen dat Rusland vrachtwagens geladen met Turkse producten terugstuurt aan de grens. Ook vrachtwagens die al in Rusland waren, lijken niet gelost te worden.
Volgens ABC News lopen de wachttijden voor vrachtwagens met Turkse kentekens aan de Russisch-Georgische grens op. Volgens het bericht zouden de vrachtwagens terugkeren naar Azerbeidzjan. In het niemandsland tussen Rusland en Georgië zouden ondertussen enkele honderden vrachtwagens staan te wachten. Een woordvoerder van de president zegt dat er geen officiële boycot is afgekondigd, maar dat de douaniers de vrachtwagens om uiteenlopende redenen gestopt worden.

De Britse krant Daily Mail schrijft dat Poetin de Russen opgeroepen heeft om geen Turks voedsel meer te kopen. "Iedereen begrijpt dat elke Turkse tomaat die in de supermarkt gekocht wordt, bijdraagt aan nog een raket die gebruikt zal worden om op onze jongens te schieten," citeert de Britse krant de Russische president.

Hoewel er onduidelijkheid is over de positie van het Kremlin, roert ook de Russische burger zich in het debat. Op internet verschijnen berichten die oproepen tot een boycot van onder andere Turks bier. Touroperators zeggen reizen naar Turkije te cancelen.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.