Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
situatie lijkt wat genormaliseerd

Terreurdreiging heeft weerslag op handel en sfeer in Brussel

Tholen - De situatie in Brussel lijkt weer wat te normaliseren. De scholen en horecazaken en scholen zijn sinds gisteren weer open en de stad komt langzaam in beweging. De dreigende situatie is nog niet voorbij. De Belgische hoofdstad ligt nog altijd onder een vergrootglas. Diverse bedrijven, gevestigd in de stad Brussel, hadden de afgelopen dagen hun zaak gesloten. Ook de horecazaken en de marktkramers. Handelaren die aan Brusselse bedrijven leveren, merken dit sinds vorige week sterk in de dalende aankopen.

Reactie groothandel T'Sas: "Verontrustend"
Stephan T'Sas van groothandel T'Sas, nabij Brussel, geeft aan dat de volumes in de verkoop sinds vorige week maandag zijn teruggelopen. Hij levert aan diverse horecazaken in het Brusselse. "Deze rustige handel heeft zich afgelopen maandag nog verder doorgezet vooral in de zaken die zich binnen de Brusselse kleine ring bevinden. In de regio's hierbuiten merken we daarnaast ook terughoudendheid op. Dit is toch wat verontrustend. Sowieso zal dit op de handel na morgen nog zijn weerslag blijven hebben", verwacht Stephan.

Reactie groothandel Fruit Vandepoel: "Serieuze invloed"
Wim Vandepoel van groothandel Fruit Vandepoel staat op de groothandelsmarkt in Brussel. "Het is minder fijn werken nu. De sfeer op de markt is droevig en het is erg rustig, vooral afgelopen dinsdag. Het heeft bij ons zeker wel gevolgen voor de verkoop. Er is een stuk minder ingekocht. Zo'n 40% van onze klanten komt uit of rondom Brussel, zowel marktkramers als restaurants. Zaterdag mochten marktkramers in Brussel, maar ook in de randgemeentes niet staan. Deze hadden natuurlijk wel handel gekocht. Dat heeft een serieuze invloed."

De alarmfase vier blijft voorlopig nog van kracht, maar het 'gewone' leven begint weer op gang te komen. Toch verwacht Wim dat het niet zo maar voorbij zal zijn. "De situatie zal mogelijk nog wel een tijdje nasudderen. Het is niet ineens opgelost. Ook voor de handel. Wat deze week niet is verkocht, probeert men nu nog te verkopen. Ook wij bestellen minder. We werken ook veel met leveranciers uit Frankrijk. Zij begrijpen onze situatie ook. We moeten afwachten, maar hopelijk zal het snel weer normaliseren."

Oproep: ga winkelen of lunchen in Brussel
De Belgische ondernemersorganisatie Unizo roept iedereen op woensdag of later in de week in Brussel te gaan winkelen of lunchen. Mensen kunnen de horeca en handel in de Belgische hoofdstad daarmee een hart onder de riem steken. "De handel en horeca hebben ontegensprekelijk schade geleden door de antiterreurmaatregelen van de voorbije dagen", licht Unizo-topman Karel Van Eetvelt de oproep toe. "Om dat verlies goed te maken is het heel belangrijk dat klanten opnieuw vertrouwen krijgen in winkelen en eten in Brussel."

Geen markt
Foodmet, de nieuwe foodhal in Brussel, zal dit weekend gewoon geopend zijn. De markt daarnaast op de site van Abbattoir van vrijdag 27, zaterdag 28 én zondag 29 november zal niet geopend zijn. Dit op bevel van de overheid.