Kenia: kleinschalige bieslooktelers boeken samen exportsucces

Meer dan 80 telers uit de provincie Nakuru doen goede zaken met de teelt van van bieslook, een kruid waar momenteel grote vraag naar is. Op de exportmarkt wordt de Keniaanse bieslook voor €6 per kilo verhandeld.

Nadat het zaadbedrijf Premier Seeds hen had geïnformeerd over de bieslookteelt, zijn deze kleinschalige telers, die van huis uit maïs en bonen teelden, inmiddels uitgegroeid tot exporteurs. 

Via een zogenaamd 'group model' beschikken telers nu over kassen, die gefinancierd zijn in samenwerking met Premier Seeds en de Chase Bank. Op deze manier kunnen telers kunnen het krediet tegen gunstige voorwaarden terugbetalen uit de opbrengsten van de bieslookteelt. Om de garantie te hebben dat telers het project doorzetten, hebben alle deelnemers voor aanvang van de bouw een aanbetaling van 10% gestort.Premier Seeds levert bieslookzaad en verstrekt informatie over teeltmethoden en kassenbouw. Ook brengt het telers in contact met mogelijke afzetmarkten. Simon Andys van Premier Seeds geeft aan dat de meeste telers onbekend zijn met glastuinbouw. Het bedrijf investeert daarom in training om er zeker van te zijn dat het geteelde product voldoet aan de eisen van de exportmarkten.

Zo wordt in elke kas bijgehouden wanneer bepaalde werkzaamheden plaats dienen te vinden, zoals irrigeren. Hierbij wordt gewerkt volgens de exportnormen van Good Agricultural Practices, GAP.


De groeicyclus van bieslook neemt 45 dagen in beslag, waarna elke 20 tot 25 dagen, gedurende drie dagen, geoogst kan worden. Op een kasoppervlakte van 240 vierkante meter kan zo'n 150 kilo bieslook geproduceerd worden. De gemiddelde prijs per kilo ligt op €6. Bieslook is bovendien gemakkelijk te telen en nauwelijks gevoelig voor ziekten en plagen. 

In Europa is de vraag naar bieslook enorm gestegen. Ook vanuit de Verenigde Arabische Emiraten neemt de vraag toe. Andys legt uit dat de vraag het aanbod overstijgt en dat telers genoodzaakt zijn om sommige bestellingen af te zeggen. Dit toont eens te meer aan hoe groot de markt voor bieslook op dit moment is.
De keuze voor het groepsmodel heeft ervoor gezorgd dat exporteurs zich geen zorgen maken over de aanvoer,iets wat bij afname van individuele telers wel eens problemen kan geven. "Zodra telers geoogst hebben, wordt dit volume gewogen en geregistreerd. Vervolgens wordt het product in bulk uitgevoerd, zodat afnemers gegarandeerd zijn van een stabiele aanvoer. De uitbetaling vindt wel per individuele teler plaats," legt Andys uit.

Telers die niet in staat zijn geld te lenen voor de bouw van kassen, hebben van Premier Seeds de mogelijkheid gekregen om over te gaan op de teelt van andere winstgevende gewassen, zoals broccoli, uien en tuinbonen. De verkoop van broccoli is gekoppeld aan de bieslookverkoop waardoor de betreffende telers in de tussentijd kunnen sparen voor de bouw van kassen.Andys heeft zich aangesloten bij het Tony Elumulu Ondernemersprogramma, TEEP, wat ondernemers aanzet tot investeringen in de Afrika. Premier Seeds ontving subsidie voor dit project waarbij het telers heeft begeleid bij de teelt van winstgevende gewassen.

Wereldwijd is de markt voor keukenkruiden gegroeid en momenteel wordt de waarde hiervan geschat op €2,1 miljard. Bieslook loopt hierbij voorop, met de EU als voornaamste afzetmarkt. In 2013 importeerde EU-landen ruim 533.000 ton kruiden en specerijen, ter waarde van €1,9 miljard. De import vanuit ontwikkelingslanden zoals Kenia bedroeg 302.000 ton met een waarde van €1 miljard.


Voor meer informatie:

Bob Koigi
Premier Seeds Ltd
Email: koigijunior@gmail.com
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.