Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"Willem-Jan Coolbergen: "Groei kwam erin toen machines eruit gingen"

Coolbergen en Cornelissen telen al 15 jaar radijs in Italië

Tholen - Alweer vijftien jaar geleden gingen de radijskwekerijen Coolbergen en Cornelissen van start met Ortolanda, een radijskwekerij in Borgo Grappa, een klein plaatsje ten zuiden van Rome. Willem-Jan Coolbergen heeft de dagelijkse leiding over de kwekerij, die begon op een areaal van 3 hectare en is in de loop der jaren uitgegroeid naar 25 hectare eigen teelt. Deze winter is, door gebruik te maken van kassen van collega-telers, zelfs 60 hectare ingezaaid met radijs."Doelstelling bij de start was om met de grote productie op de markt te komen op moment van schaarste. Met goedkopere opstallen en een grotere oppervlakte in het Latina-gebied willen we de winter een hogere productie halen, tegen aantrekkelijkere prijzen, om het vervolgens in de maanden van april tot oktober wat rustiger aan te doen", vertelt Willem-Jan. "Natuurlijk zijn we afhankelijk van de weersomstandigheden. Dit seizoen is dramatisch gestart omdat het veel te warm is in Europa. Als het daar niet vriest, hebben wij een probleem. In onze afzetlanden als Duitsland en Oostenrijk oogst men nu nog radijs in de volle grond, terwijl men daar vorig jaar eind oktober klaar was."In die vijftien jaar volgden de nodige leerjaren. "Toen we in Italië van start gingen, besloten we al snel machinaal te gaan oogsten. Daar was de teelt hier met extremere klimaatverschillen niet op ingericht. De groei is minder gecontroleerd, we moesten grover gaan oogsten en kwamen op de markt met een product waar de klant niet om vroeg. We hebben vervolgens de machines terug naar Nederland gestuurd en zijn met de hand gaan bossen naar de kwaliteitswensen van de klant grovere radijs met minder knollen op een bosje. Daarop hebben we ook grote supermarkten binnengehaald en is het bedrijf met de vraag meegegroeid", vertelt Willem-Jan.In 2014 werd voor de eerste keer geïnvesteerd in duurzame grondverbetering door biofumigatie. Tijdens de topdrukte van winterseizoen 2014-2015 werden hier de vruchten van geplukt; de teelten waren zeer succesvol. Hierdoor heeft Ortolanda besloten om ook in 2015 solarisatie van de bodem met groenbemester toe te passen. "Het is een intensieve teelt, maar hierdoor kunnen we in de zomer de grond rijker en sterker maken voor de teelt in de winter", vertelt Willem-Jan."We hebben hier ook de teelt van veldsla geprobeerd, maar daar zijn we weer mee gestopt. We zijn radijstelers in hart en nieren en willen jaarrond specialist zijn", vertelt Willem-Jan. Dertig procent van de Ortolanda-productie blijft in Italië, de rest gaat naar Noord-Europa, vooral naar Duitsland. "De grootte van ons bedrijf is niet zo belangrijk. We willen flexibel zijn en niet afhankelijk van één afnemer." 


Met de bedrijven Cornelissen en Coolbergen in Nederland en Ortolanda in Italië vormen we echt een drie-eenheid. Maar ook hier in het Latina-gebied zijn de contacten met collega-radijstelers goed en komen we bij elkaar over de vloer", vertelt Willem-Jan. "Vorig jaar zijn de ondernemers een coöperatie gestart onder de naam Ortolanda O.P. Soc. Coop. Agricola. Daarbij zijn meerdere telers aangesloten en wordt de verkoop zelf georganiseerd met de eigen coöperatie."

Voor meer informatie:
Ortolanda Agricola Soc. Agricola Arl.
Via Migliara 45 No 156A
04100 Borgo Grappa (LT)
Tel: +39 0773 209087
Fax: +39 0773 209317
info@ortolanda.com
www.ortolanda.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.