Kazachstan en Azerbeidzjan spinnen garen bij boycot

Kiev: “Rusland met gelijke munt terugbetalen”

De Oekraïense regering bijt van zich af in reactie op de aangekondigde boycot door Rusland en het voorstel voor de herstructurering van de schuld. Volgens Kiev wordt Rusland met gelijke munt terugbetaald als er een boycot wordt afgekondigd. Daarnaast moet Moskou genoegen nemen met de betalingsregeling, die ook voor andere schuldeisers geldt. De EU liet weten Oekraïne geen compensatie te bieden als in januari een boycot van kracht wordt. Azerbeidzjan zal waarschijnlijk profiteren van een boycot van Oekraïne. Naast meer potentie voor de export is het land doorvoerhaven voor Iraans product. Ook Kazachstan profiteert van de boycot en is uitgegroeid tot een grote leverancier voor groenten en fruit in Moskou.
 
Boycot Oekraïne positief voor Azerbeidzjan
De mogelijkheden voor Azerbeidzjan op de Russische markt nemen toe als Rusland in januari daadwerkelijk de grenzen sluit voor Oekraïense producten. Ook voor Turkije en Iran zijn er mogelijkheden in Rusland. Voor Azerbeidzjan zou de doorvoer van Iraans product positief zijn voor de economie. Daarnaast kan het land de export van geboycotte producten opschroeven.Kazachstan spint garen bij boycot
Het Centraal-Aziatische land is uitgegroeid tot een belangrijke leverancier van groenten en fruit aan de Russische hoofdstad Moskou. Kazachstan heeft een aandeel van twintig procent in de aanvoer van producten uit de CIS-landen. Aan de Russische krant Vechernyaya Moskva vertelde het hoofd van het Ministerie voor Handel en Diensten over de samenwerking met Kazachstan. Food City in Moskou is de grootste afnemer van de Kazachse producten. Het centrum ontving zo'n 20.000 ton aardappelen en groenten en 500 ton fruit.
Hoewel de Moskovische markt nog veel potentieel biedt voor Kazachstan, zijn er ook enkele uitdagingen. De belangrijkste uitdaging is de wisselkoers. Daarnaast is de transporttijd naar Moskou een kostbare onderneming. De reis van vijf dagen kost voor zo'n 3.000 tot 5.000 euro.

Belgische minister wil druk Oekraïne opvoeren
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken wil de druk op Oekraïne om de decentralisatie in te zetten en de strijd tegen corruptie vol te houden opvoeren. Dat zei de minister tijdens een overleg met zijn collega's uit de andere Benelux-landen. Daarnaast pleit de minister voor druk op Rusland om het staakt-het-vuren te handhaven en de Minsk-akkoorden uit te voeren.

Oekraïne slaat betalingsvoorstel Rusland af
De Oekraïense premier heeft het betalingsvoorstel dat Rusland vorige week deed afgewezen. Oekraïne heeft een schuld van drie miljard euro aan Rusland, officieel moet deze schuld voor het einde van het jaar worden ingelost. Vorige week stelde het Kremlin voor om een deel van het bedrag af te lossen en de rest om te zetten in een schuld, met een garantie van een kredietwaardige partij. Kiev heeft het voorstel echter afgewezen en zegt dat Rusland dezelfde voorwaarden moet accepteren als andere schuldeisers. Dat komt neer op een twintig procent afschrijving van de schuld, een verlenging met vier jaar en een verhoging van de rente naar gemiddeld 7,75 procent. De boycot kan nog afgewend worden, mits de EU en Oekraïne voor 1 januari de economische risico's voor Rusland kunnen inperken.

"Rusland met gelijke munt terugbetalen"
De Oekraïense premier Yatsenyuk zei in een persconferentie dat Rusland met gelijke munt terugbetaald zal worden als de boycot in januari echt ingevoerd wordt. De ministeries van Economische Zaken, Financiën en Binnenlandse Zaken moeten samen met de belastingdienst en douane over tegenacties nadenken.

EU biedt geen compensatie voor Oekraïne
Mocht Rusland volgend jaar de grenzen sluiten voor Oekraïense export, dan is de EU niet bereid om compensatie te bieden. Volgens Johannes Hahn, eurocommissaris voor Neighboorhood Policy and Enlargment Negotiations, betoogde onlangs dat een reactie van Rusland op het vrijhandelsakkoord te verwachten was. Volgens hem heeft Oekraïne ruim voldoende tijd gehad om te anticiperen op het wegvallen van de Russische markt.

Singapore en Rusland starten onderhandeling vrijhandelszone
Rusland en Singapore zijn onlangs onderhandelingen over een vrijhandelszone begonnen, dat meldt Fruit-Inform. De premier van de Aziatische stadstaat liet aan de pers weten dat ondanks de economische tegenwind het land interesse heeft in samenwerking met Rusland.

Siberische telers experimenteren met exoten
Hoewel de temperaturen in Siberië uitblinken in extremen, hete zomers en koude winters, experimenteren telers met de teelt van exoten en tropische producten. Onder andere mandarijnen, citroenen, granaatappelen en bananen worden in kassen geteeld. Een teler vertelt de zaden via internet gekocht te hebben. De grootste uitdaging is om de wortels van de planten warm te houden. Daarvoor heeft hij een verwarmingssysteem in zijn kas aangelegd.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.