Onderzoek van Californische Walnotencommissie

"Noten verlagen risico op hart- en vaatziekten"

Een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in 'American Journal of Clinical Nutrition' toont aan dat het eten van noten, zoals walnoten, het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen. Na het uitvoeren van een systematische beoordeling en meta-analyse van 61 gecontroleerde proeven, ontdekte een van de auteurs, PhD Michael Falk van de Life Sciences Research Organization, dat het eten van noten het totale cholesterolniveau, met triglyceriden, LDL-cholesterol, en ApoB (het voornaamste eiwit in LDL-cholesterol) verlaagt. Dit zijn de belangrijkste factoren die worden gebruikt om het risico op hart- en vaatziekten van een persoon te evalueren. Walnoten werden onderzocht in 21 van de 61 proeven, meer dan elke andere noot in het onderzoek.

"Onze onderzoeksresultaten ondersteunen eerder onderzoek in het idee dat noten het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen", aldus Dr. Falk. "Noten bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals onverzadigde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. De walnoot is de enige noot die een aanzienlijke hoeveelheid bevat van alfalinoleenzuur (ALA), de plantaardige vorm van omega-3s: namelijk 2,5 gram per portie (zo'n 30 gram).

De onderzoekers kwamen er ook achter dat het eten van minstens twee porties noten per dag sterkere effecten op je totale cholesterol en LDL-cholesterol heeft. De resultaten lieten ook zien dat de consumptie van noten vooral belangrijk kan zijn voor het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes type 2.

Meer dan twintig jaar onderzoek heeft aangetoond dat walnoten kunnen helpen de risicofactoren voor hart- en vaatziekten kunnen verlagen door het slechte LDL-cholesterol te reduceren met 9-16% en de diastolische bloeddruk met 2-3 mmHg. Ook kunnen ze het HDL-cholesterolniveau en het algehele cholesterolniveau verlagen, kunnen ze ontstekingen verminderen (als gemeten door het C-reactieve eiwit) en de arteriƫle functies verbeteren. Het reduceren van deze factoren - belangrijke bijdragen aan het risico op hartziekten - is een belangrijke stap richting een gezonder hart.

Voor meer informatie, bezoek www.walnuts.org.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven