Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

EVO en TLN willen extra investeringen na toename filedruk

Files kosten Nederland 852 miljoen euro

De noodzaak voor investeringen in knelpunten op de Nederlandse wegen neemt toe nu de filedruk opnieuw stijgt. Dit concluderen verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na een onderzoek van TNO. De totale schade van files op de snelwegen kostte bedrijven vorig jaar 852 miljoen euro. Dit is een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor, toen de schade nog 797 miljoen euro bedroeg.

EVO en TLN presenteren de uitkomsten van het onderzoek vandaag in de Economische Wegwijzer, een jaarlijks overzicht van de top-20 duurste files in Nederland voor bedrijven. Volgens de organisaties moet het kabinet een reeks knelpunten direct aanpakken. De Tweede Kamer debatteert hier vandaag over.
 
Schade
De toenemende filedruk is volgens EVO en TLN zorgwekkend. De filedruk steeg namelijk niet alleen in 2014, maar nam ook in 2015 fors toe. Naast ergernis en directe vertragingsschade leiden files ook tot andere kosten. Zo moeten bedrijven omrijden om een file te vermijden. Ook kan de inzet van extra voertuigen noodzakelijk zijn om goederen toch op tijd af te leveren. Verder vereist het inspelen op files aanpassingen in de rit- en routeplanning en dus extra inspanning van planningsafdelingen. Tenslotte leiden vertragingen op de weg ook tot vertragingen in het productieproces van bedrijven. De totale schade voor de Nederlandse economie bedraagt hiermee dus 852 miljoen euro.
 
Top-20
De grootste economische schade door files vond plaats in Noord-Brabant: op de A58 tussen de knooppunten Galder en Batadorp (8,4 miljoen euro). Verder voert vooral de provincie Zuid-Holland de lijst aan: bijna de helft van de duurste trajecten komt uit die provincie. EVO en TLN stellen dan ook dat de regio Rotterdam dichtslibt. De lijst met de top-20 duurste files laat verder zien dat ook de provincie Gelderland veel knelpunten kent.

Bron: EVO/TLN
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.