Met subsidie van Wereldbank meer Gambia mango's naar Europa

De komende jaren zullen er naar verwachting grotere volumes mango's vanuit Gambia naar Europa geëxporteerd worden. Dit is te danken aan subsidies van de Wereldbank, die tot doel hadden om de concurrentiepositie van de Gambiaanse mangosector op de Europese markt te versterken.

Mangotelers in Gambia hebben de voorbije jaren hard gewerkt om de sector winstgevender te maken. Het ontvangen van subsidie gaf hen een unieke kans om hun vooruitzichten op de markt te verbeteren. In 2010 werd in Gambia het 'Growth & Competitive'-project opgezet, dat in december 2015 voltooid zal zijn. Het project kwam tot stand door een subsidie van €11,27 miljoen van de Wereldbank. Hiermee werd flink geïnvesteerd in het versterken van de mangosector waarmee Gambiaanse mango's in Europa op de kaart werden gezet.

In de jaren voorafgaand aan het project slaagden mangotelers er niet in voet aan de grond te krijgen op de Europese markt. Dankzij het project word er inmiddels gewerkt met teeltmethoden die kwaliteitsfruit opleveren, dat concurrerend en winstgevend is.

De Gambiaanse regering verdeelde de subsidie over verschillende onderdelen binnen het Growth & Competitive-project. Voor de mangoteelt hield dit in dat er een betrouwbare, duurzame aanvoer van mango's werd gerealiseerd voor de export en de verwerkende industrie.

Ook is men er via dit project in geslaagd om de mangoproductie uit te breiden. Voor het eerst sinds lange tijd worden er weer Gambiaanse mango's overzees verscheept, waarbij de Europese markt, waaronder Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en overige afzetmarkten, direct bediend wordt. De kosten van luchtvracht, die liggen rond de €1,40 per kilo, zijn ontmoedigend voor telers in Gambia. Door verbetering van de infrastructuur vind er nu weer transport over zee plaats. Het duurt maximaal 15 dagen voor een vracht mango's zijn Europese bestemming bereikt.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.