Handelaar Ioannis Ioannidis van Johann Koch:

"Het ene probleem na het andere in de aardappelen"

"We hebben momenteel het ene probleem na het andere", zegt Ioannis Ioannidis van de Duitse Johann Koch. "Aan de ene kant hebben we weinig grote aardappelen en aan de andere kant hebben we te kampen met beschadigingen." De warme en droge zomer heeft haar sporen nagelaten bij de productie in Zuid-Duitsland. "We hebben veel problemen met de droogte gehad", vervolgt de deskundige. "In dit jaar zijn er nauwelijks 50+ sorteringen. Dat is vooral voor de export problematisch."

"De deur is gesloten"
"Bovendien vragen de producenten hogere prijzen voor hun producten", zegt Ioannis. "De deur is gesloten. De telers vragen meer dan 20 euro per 100 kg. Maar de absolute bovenste grens ligt voor ons bij circa 17 tot 18 euro." Een probleem dat vooral bij de export tot moeilijkheden leidt.Terwijl de vraag in Duitsland erg stabiel is en op ongeveer hetzelfde niveau als vorig jaar ligt, is het voor de Zuid-Duitse handelaren momenteel moeilijk om aan de vraag vanuit het buitenland te voldoen, aldus Ioannis. "De vraag naar exportwaren is er, maar de geboden prijzen zijn te laag. Er worden prijzen van 17 euro geboden. Daar kunnen we echter nauwelijks voor leveren. Dat is momenteel erg lastig."

Concurrentie
"Bovendien vallen de aardappelen voor de export te klein uit", zegt de deskundige. "De landen waar we naartoe exporteren, vragen om grote aardappelen van kaliber 50+. Maar grote aardappelen zijn schaars." Er dreigt concurrentie uit Frankrijk. "Ik ben wat dat betreft een beetje bang. In Frankrijk worden momenteel de prijzen verlaagd en dit zou voor de Duitse aardappelen ronduit een probleem kunnen worden. Als dat gebeurt, moeten ook wij met de prijzen zakken."

De Duitse aardappelhandel heeft ook met het weer van dit moment te kampen. "Het weer is een probleem. Onlangs was het nog rond de 20 graden Celsius. Bij ongekoelde opslag kan dat tot problemen leiden. De aardappelen ontspruiten dan." Dit leidt tot beschadigingen en kwaliteitsverlies.

Twee prijscategorieën
"Ik vrees dat we naar een situatie met twee prijscategorieën toesturen", zegt Ioannis. "Een prijs voor exportwaren, die een beetje goedkoper verkocht worden en een prijs voor verpakbare waren voor de Duitse markt."

Stijgende vraag rond kerst
Voor de komende weken ziet Ioannis een stijgende vraag. "Tot aan kerst zal de vraag verder stijgen. In Oost-Europa, bijvoorbeeld in Slowakije en Tsjechië, zal de vraag stijgen. Daar is men nu door de eigen oogst heen en start nu de import. Maar ook hier zal men af moeten wachten hoe tevreden de klanten met de Duitse aardappelen zijn."

Ioannis Ioannidis
Fa. Johann Koch e.K.
Eternitweg 17-19, 86633 Neuburg/Do.
Tel. +49 8431 6795-52
ioannis@johann-koch.de
www.johann-koch.de

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.