Rusland sluit grenzen voor Oekraïne

Vanaf januari zal de grens tussen Rusland en Oekraïne gesloten worden voor voedsel, liet de Russische minister van Economische Zaken Alexey Ulyukayev op 18 november weten. De gesloten grenzen zijn een reactie op de Oekraïense steun voor de Westerse sancties tegen Rusland, meldt de Russische nieuwsdienst TASS. Daarnaast treed in januari een verdrag tussen de EU en Oekraïne in werking dat de handel versoepelt.


Oekraïense premier Arseniy Yatsenyuk houdt rekening met 600 miljoen dollar schade.

"Aangezien Oekraïne de anti-Russische sancties steunt, zowel economische als financiële sancties, hebben we besloten om protectionistische maatregelen te nemen in de vorm van een voedselembargo," aldus de minister.

Voor Oekraïne gaan dezelfde handelsbelemmeringen gelden als voor de EU. Rusland vreest doorvoer van illegale producten via Oekraïne. In augustus waarschuwde premier Medvedev al dat de grenzen gesloten zouden worden voor Oekraïense producten als het land meer toenadering tot de EU zou zoeken. Toen werd uitstel gegeven tot januari 2016.

De Russische regering rekende met een schade voor de Oekraïense economie van 100 miljard roebel (1,5 miljard dollar) per jaar. In Kiev trok de regering andere conclusies. Oekraïne zegt 600 miljoen dollar mis te lopen in 2016. "We zijn ons aan het voorbereiden op handelsbeperkingen van Rusland," aldus de Oekraïense premier Arseniy Yatsenyuk. "We hebben een onderzoek gedaan naar de potentiële verliezen voor 2016. We verliezen ongeveer 600 miljoen dollar aan export naar Rusland." Volgens de premier is de afhankelijkheid van Oekraïne van Rusland gedaald van 35 procent naar 12,5 procent.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.