Canada: Stemming over de heffing op Ambrosia-appelen

Appeltelers in de Okanagan-regio gaan stemmen over of de heffing op Ambrosia-appelen vernieuwd of juist afgeschaft moet worden. De heffing van 2,5 cent per pond werd in 2001 geïntroduceerd en werd vernieuwd in 2006 en 2011. Het geld wordt gebruikt voor onderzoek en marketing ten bate van de Ambrosia-variëteit. Het huidige mandaat van vijf jaar loopt in juni 2016 af.
De heffing wordt betaald door de eerste ontvangers, zoals BC Tree Fruits, aan de New Tree Fruit Varieties Development Council.

De Ambrosia-appel is de eerste appel in British Columbia die een heffing heeft, volgens Jim Campbell van de New Tree Fruit Varieties Development Council. "Het doel is om hiermee te betalen voor de promotie voor en het onderzoek naar de variëteit," zei hij.

Marketing behelst dingen als proef-demonstraties, displays en het aanwezig zijn bij verscheidene evenementen om de Ambrosia te promoten, aldus Campbell. De heffing draagt ook bij aan de financiering van het onderzoek om opslag en kwaliteit van de appel te verbeteren.

De stemming over het vernieuwen of afschaffen van de heffing vindt plaats in de lente. Ondertussen hopen Campbell en andere raadsleden te spreken met appeltelers en alle vragen die ze over de heffing hebben te beantwoorden.

Hoewel de meeste Ambrosia-appelen gedistribueerd worden in British Columbia, worden ze ook gestuurd naar Alberta, Saskatchewan, Manitoba, de VS en Azië.

"We proberen deze exportmarkten te ontwikkelen," zei Campbell. "Het is nog relatief onbekend in andere delen van de wereld."

Vroeg in de jaren '90 was er sprake van 1 of 2 hectare aan boomgaarden voor Ambrosia-appelen. Nu is er in de regio sprake van meer dan 400 hectare aan Ambrosia-boomgaarden. In 2015 produceerden telers in Okanagan 750.000 cartons aan Ambrosia-appelen, oftewel 30.000.000 pond aan appelen (13,6 miljoen kilo). In 2016 zal de productie naar verwachting toenemen tot 800.000 cartons.

Voor meer informatie:
Jim Campbell
Ambrosia Council
Tel: +1 250-689-0408
Email: atambrosiacouncil@gmail.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven