Eerste Namibische druiven verzonden

De Namibische druivenoogst is begonnen, maar zonder de knal van vorig jaar, aldus Andre Vermaak van Silverlands Estates te Namibië. "Dat maakt het gemakkelijker dan vorig jaar, maar het is nog steeds een beetje frustrerend als het volume en de kwaliteit aanwezig zijn. Maar dat betekent dat we het beter kunnen plannen."

De eerste lading is op 18 november verzonden
"Rond deze tijd van het vorige jaar waren we allemaal erg gespannen bij de start van het seizoen, maar dit jaar ziet er meer stabiel uit. We zullen nog steeds het gat hebben als wij de enigen op de markt zijn. Vorig jaar raakten importeurs in paniek toen Europa vroeg uit de markt viel en handels afsloot met Brazilië, waardoor de markt werd overstroomd," zei Vermaak.

De temperaturen in de regio liggen ruim onder het gemiddelde met ochtendtemperaturen zo laag als 13°C in de afgelopen week. Normaal zijn ze 's ochtends hoger dan 20-27°C en pieken ze rond de 35-38°C. Volgens Vermaak is er nu sprake van een koudefront dat van Kaapstad afkomstig is.

De watervoorraad zou geen probleem moeten zijn. De Aussenker-regio put zijn water uit de Oranje-rivier en volgens Vermaak is er genoeg capaciteit in de dammen om het te redden tot februari/maart. Daarnaast moeten de zomerregens nog komen.

Silverlands Estates raamt de toename in volume dit seizoen op 6 miljoen dozen, ten opzichte van 5,1 miljoen in het vorige jaar. De toename in volume houdt hier echter niet op. Het bedrijf heeft zwaar geïnvesteerd in Namibië door honderden hectare aan nieuw land te kopen. "In drie jaar tijd streven we ernaar om 800 hectare te hebben ontwikkeld, met mogelijk 400 hectare extra van onze buren."

Vermaak zei ook dat ze toegang hebben tot IFG-variëteiten als Cotton Candy, Sweet Celebration, Sheenan, Magenta, Meldoy etc, en ook de Arra-variëteiten. Er werd ook geen Flame, Thomposn of Sucrone geplant op het nieuwe land. Het zal allemaal gereserveerd worden voor de nieuwe variëteiten, terwijl de bestaande landen gebruikt blijven worden voor de teelt van traditionele variëteiten.

Op dit moment is de export voornamelijk gericht op Europa en het Verenigd Koninkrijk, maar in drie jaar tijd hoopt Vermaak meer naar het Oosten te exporteren: 25% naar het Verenigd Koninkrijk, 50% naar Europa en 25% naar het Midden-Oosten en Azië.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.