Canadese aardappeltelers profiteren van zwakke munt

Canadese aardappeltelers in Prince Edward Island zien dit seizoen de vraag vanuit de Verenigde Staten toenemen. Hiermee compenseren de telers de zwakkere binnenlandse markt. "We zien dat de Amerikaanse vraag beter dan vorig jaar is," aldus Jennifer Harris van Mid-Isle Farms.

Harris schrijft de toenemende vraag toe aan de zwakke Canadese dollar en de kleinere opbrengsten uit Idaho. Harris stelt dat de Canadese dollar een voordeel biedt ten opzichte van Amerikaanse telers. Dat geldt ook voor de kwaliteit van de gewassen. Voor Idaho geldt, zo stelt Harris, dat "ze vorig jaar een enorm veel produceerden. Echter, dit jaar beperkte de hittegolf de rendementen."Zwakke binnenlandse markt
De toenemende vraag is goed nieuws voor de Mid-Isle, net zoals de sterke rendementen van telers in Quebec. De Canadese aardappelmarkt is verzadigd. Dit jaar kregen de producenten in Quebec hoge opbrengsten als gevolg van gunstige weersomstandigheden, waardoor de prijzen in heel Canada daalden. Een gebrek aan opslagruimte verergerde dit probleem. Leveranciers wilden snel van het product af, waardoor de prijzen nog verder daalden. Volgens Harris werden sommige zakken van 5 kilo uit Quebec verkocht voor 55 eurocent. Dit doet afbreuk aan de markt voor PEI telers. "We willen niet graag onder 1,15 euro komen."Gericht op het nieuwe jaar
Terwijl de iets sterkere Amerikaanse vraag het gebied Mid-Isle stabiel heeft gehouden, stelt Harris dat de Amerikaanse prijzen enigszins vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar. Mid-Isle blijft echter goed gepositioneerd, aldus Harris, met gewassen waarvan "98% tot 99% wordt geoogst. Momenteel zijn we optimistisch over de prijzen," aldus Harris. "In het nieuwe jaar betreden we pas echt de Canadese markten."

Voor meer informatie:
Jennifer Harris
Mid-Isle Farms, Inc.
Tel: +1 (902)-855-2155

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.