Jaap Kodde, Flevostar Dronten:

"Aardappelmarkt gestabiliseerd, prijzen op aanvaardbaar niveau"

Tholen - Ondanks de droogte werd er deze zomer een weliswaar kleinere, maar toch kwalitatief goede oogst verwacht. "Het zag er allemaal positief uit tot de regen kwam. Die was funest voor de handel, maar ook voor de kwaliteit. Vervolgens is de oogst door blijven sukkelen tot een week of twee geleden de oogstwerkzaamheden werden afgerond", vertelt aardappelhandelaar Jaap Kodde van Flevostar Dronten.

"Er zijn grote kwaliteitsverschillen met partijen waar toch rotte aardappelen inzitten en ook verder kwalitatief minder zijn. En er is zorg over hoe de laatste oogsten zich houden in de bewaring, zeker bij de rassen waarbij het altijd uitkijken geblazen is. Daarom is het zo jammer dat die regen gevallen is. Al met al zijn de opbrengsten wel iets hoger uitgevallen dan verwacht, maar het is niet zo dat er tonnen bij zijn gekomen", vervolgt Jaap."Wij zijn als bedrijf gespecialiseerd in specifieke vragen naar bijvoorbeeld gewassen aardappelen en daarover hoor je me niet klagen. Sowieso loopt de afzet op de binnenlandse markt lekker door. Zo is de vraag naar Bildstar met zijn specifieke smaak veelgevraagd. Deze markt is door de loop der jaren kleiner geworden, maar de vraag is erg goed. De prijs ligt wat boven het gemiddelde, maar dat is nodig ook, want het ras is bewerkelijker en de opbrengsten zijn een stuk lager", zegt de aardappelhandelaar.

"Het seizoen startte met hoge prijzen en langzaam is het niveau wat afgebrokkeld. Nu is er een stabilisatie in de markt, maar de prijzen liggen op een aanvaardbaar niveau. Telersprijzen liggen rond de 15 cent. Er zijn best veel aardappelen naar Afrika gegaan, maar die vraag is nu wat rustiger. Zuid-Europa doet goed mee en ook vanuit Oost-Europa is er een goede vraag naar aardappelen. We weten allemaal dat er in delen van Europa mogelijkheden zijn dit seizoen, dus negatief gestemd ben ik zeker niet", vervolgt Jaap.

Voor meer informatie:
Jaap Kodde
Flevostar Dronten
Oudebosweg 14
8251 RD Dronten
Tel; 0321-336272
Fax: 0321-336357
www.flevostar.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven