Amazon voert druk op Britse retailsector

Britse Ocado breidt distributiepunten uit

Grootste Chinese supermarktketen neemt Matsusei over
De grootste supermarktketen van China, Pxmart, gaat de Matsusei-keten overnemen voor $450 miljoen Taiwanese dollars (€12,8 miljoen), waarmee Pxmart over het hele land 800 vestigingen zal beheren. De overeenkomst werd aangekondigd door het moederbedrijf van Matsusei, de Wei Chuan Foods Corporation en wacht nog op toestemming van de Fair Trade Commission. Wei Chuan heeft een vergadering gehouden met zijn raad van bestuur over het bod tot overname. Er werd besloten dat alle vaste activa van Matsusei's 65 vestigingen aan Pxmart werden overgedragen, samen met het logo en merknaam van Matsusei. De inventaris is echter geen onderdeel van de overeenkomst. (chinapost.com.tw)

Amazon voert druk op Britse retailsector

Amazon.com zorgt in de Britse supermarktoorlog voor nog meer concurrentie met de introductie van een supermarktdienst binnen zijn Prime abonnement. Amazon Pantry, dat 18 maanden geleden al werd geïntroduceerd in de VS, zal ook in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar zijn. De online site biedt meer dan 4.000 alledaagse producten aan, variërende van bier tot dierenvoeding. Deze nieuwe actie van Amazon is een nieuwe reden tot zorgen voor de Britse gevestigde supermarktketens. (esmmagzine.com)

Eerste 365 by Whole Foods-winkel in Cincinnati
De eerste 365 by Whole Foods-vestiging in de regio van Cincinnati zal onderdeel worden van Kenwood Collection. Het nieuwe winkelconcept van Whole Foods zal een ruimte leasen van 2750 vierkante meter en geopend worden in 2017. (techtimes.com)

SpartanNash: problemen met lage inflatie duren misschien voort
De lage inflatie en problemen met omzet als gevolg van nieuwe concurrentie hebben voor SpartanNash tot financiële resultaten in het derde kwartaal geleid, die lager uitvallen dan verwacht. De in Michigan gevestigde retailketen had een geconsolideerde omzet van $1,8 miljard (€1,67 miljard), wat een afname is van 1,2%. De retailomzet daalde met 2,8% en de distributieomzet met 0,3%. De nettowinst in deze periode daalde met 10% tot $15,4 miljoen (€14,3 miljoen). Als deze echter wordt aangepast op fusiegerelateerde kosten en voortdurende werkzaamheden, komt de winst neer op $18,6 miljoen (€17,3 miljoen). (supermarketnews.com)

Fruitverkopers op straat draaien New Yorkse supermarkten de nek om
Fruitverkopers maken de werkzaamheden van lokale supermarkten onmogelijk door hun stal net buiten de deuren van de winkels op te zetten. Volgens de eigenaar van Gristedes dwingt dit sommige winkels om werknemers te ontslaan om te compenseren voor het verlies aan inkomen. Bij minstens de helft van alle Gristedes-vestigingen in de stad is er sprake van fruitverkopers, wat de keten $7000 (€6500) per week kost aan omzet, aldus eigenaar John Catsimatidis. (dnainfo.com)

Morrisons verliest "bonusvechter" Johanna Waterous

Johanna Waterous, die het protest leidde tegen de bonus van Dalton Philips verlaat de raad van bestuur van Morrisons. Haar plek wordt overgenomen door Post Office-baas Paula Vennells. (telegraph.co.uk)

Ocado breidt aantal distributiepunten uit

Ocado is van plan om zijn lokale distributiepunten in de stedelijke randgebieden uit te breiden om zo zijn logistieke infrastructuur te verbeteren. De online supermarktonderneming, dat een partnerschap heeft met Morrisons en John Lewis, is naar verluid op zoek naar locaties met een oppervlak van 8000 tot 12.000 vierkante meter binnen bereik van grotere bevolkingsconcentraties. Op deze locaties zal sprake zijn van kleine magazijnen van op zijn hoogst 2800 vierkante meter en voldoende parkeerruimte voor het wagenpark aan bestelbussen. (shdlogistics.com)

Choppies komt met Ukwala-overname op Keniaanse markt

Het in Botswana gevestigde Choppies heeft de Keniaanse supermarktketen Ukwala overgenomen, waarmee Choppies de supermarktsector van Kenia betreedt. Choppies kondigde de overname van Ukwala aan in mei, maar heeft nu het merendeel van de wettelijke vereisten afgerond om de keten over te nemen voor US$10 miljoen (€9,29 miljoen). (igd.com)

Choppies zegt 75% lokaal in te kopen in Zimbabwe

Choppies heeft aangegeven dat het een groter aandeel van zijn assortiment lokaal in zal kopen voor zijn winkels in Zimbabwe. Regionaal directeur Siqokoqela Mphoko zei dat sinds de keten twee jaar geleden in Zimbabwe actief werd, er is overgestapt van het importeren van 90% van zijn producten naar het lokaal inkopen van 75%. Slechts een handvol producten werd in 2015 geïmporteerd. Choppies is van plan om met eind 2015 29 locaties in bedrijf te hebben, conform zijn uitbreidingsprogramma. (igd.com)

Zimbabwe: Meikles Mega Market groeit in belang

Het in Zimbabwe gevestigde bedrijf Meikles heeft aangegeven dat het ernaar streeft om zijn Meikles Mega Market-afdeling verantwoordelijk te laten zijn voor 15% van de totale omzet. Daarom gaat het bedrijf het aantal winkels vergroten onder dit merk. Er wordt US$1,6 miljoen (€1,49 miljoen) geïnvesteerd in nieuwe winkels, waarmee men van plan is om tegen het einde van het fiscale jaar in maart 2016 16 nieuwe vestigingen te hebben opgezet. (igd.com)

Australië: kolenprijzen beschadigen moederbedrijf van Coles
Wesfarmers, het moederbedrijf van Coles, heeft aangegeven dat de voortdurende investeringen in lagere prijzen voor voedingsmiddelen en andere producten en een verbeterde klantenservice zorgen voor een groeiend aantal transacties en gemiddeld beter gevulde winkelwagens. De industriële afdeling, waaronder steenkolenmijnen, staat echter onder druk wegens de zwakke exportprijzen voor steenkool. (adelaidenow.com.au)

Safeway ziet af van deal van $350m met Theranos
Volgens een rapport van The Wall Street Journal (WSJ) ziet de Amerikaanse supermarktketen af van een overeenkomst met Theranos, terwaarde van $350 miljoen (€325,2 miljoen). Theranos is een particulier medisch laboratoriumbedrijf in Californië. (techtimes.com)

Vier Countdown-winkels ter overname aangeboden
Vier Countdown-supermarkten van Auckland tot Wellington zijn ter overname beschikbaar. De waarde wordt geschat op meer dan AUS$ 42 miljoen (€27,9 miljoen). De vier supermarkten in Dargaville, Auckland, Tauranga en Wellington worden beheerd door de retailonderneming Progressive Enterprises. Het bericht komt na de aankondiging dat 19 supermarktlocaties met een waarde van meer dan $200 miljoen (€132,7 miljoen) op de markt waren gekomen. (stuff.co.nz)

VS: HEB gaat de strijd aan met Walmart en Amazon
De regionale supermarktketen HEB is onlangs begonnen met het aanbieden van 50.000 producten op HEB.com, waaronder voedingsmiddelen, schoonheidsproducten, huishoudelijke artikelen, electronica, speelgoed en dierenbenodigdheden. HEB zal echter geen versproducten online aanbieden. (dallasnews.com)

Publix een van de grootste particuliere bedrijven in de VS

Publix Super Markets is van de 15 grootste particuliere bedrijven van de VS. Dit blijkt uit gegevens van PrivCo, die onlangs zijn ranglijst van de 100 grootste particuliere bedrijven van de VS bekend maakte. Cargill Inc., dat voedingsmiddelen en landbouw-, financiële en industriële producten levert, stond dit jaar bovenaan nadat het een omzet van $134 miljard (€124,5 miljard) had verkregen in het vorige jaar. (theledger.com)

Hoe Sprouts de strijd voor natuurlijke producten wint
Klik hier om het artikel te lezen.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.