Recordoogst Chileense citrus verwacht

"Het afgelopen citrusseizoen kende een historische volumegroei, een aantal ups en downs, maar over het algemeen goede prijzen. De markt was sterk en in dat opzicht was het dus een goed seizoen," zegt Juan Enrique Ortúzar, voorzitter van het Chilean Citrus Committee.Vorig jaar waren de volumes laag vanwege vorst in 2013. Dit resulteerde in goede prijzen. "Dit jaar hadden we een recordoogst, die voor het eerst de 200.000 ton overschreed. We zagen groei in elke categorie: citroenen, navelsinaasappelen, clementines en mandarijnen. Late mandarijnen (W.Murcott-Nadorcott), die pieken van augustus tot oktober, maakten de grootst groei door."

Met de kwaliteit is het volgens Ortúzar ook in orde. Er is weinig regen gevallen. "De export van citroenen naar Europa is gestegen, net als die van mandarijnen. We hebben nog geen definitieve cijfers, maar op basis van de berichten van onze partners verwachten we een goede exportwaarde."Ortúzar verwacht dat de groei voor clementines en mandarijnen door zal zetten. "Dit zijn de categorieën waar het areaal het meest is uitgebreid. Ik verwacht dat het grootste deel van de nieuwe volumes naar de VS geëxporteerd wordt." Alle clementine-export heeft Noord-Amerika als bestemming, net als 93% van de mandarijnexport, 89% van de navelsinaasappelexport en 55% van de citroenen."

Ook voor de exportvolumes naar Europa wordt groei verwacht, vooral wat betreft citroenen. Op dit moment wordt 13% van de citroenen naar Europese markten geëxporteerd. Ook het testen van nieuwe rassen, die vanuit de VS, Spanje, Zuid-Afrika, Australië en lokale kruisingsprogramma's komen, zal doorgaan, verzekert Ortúzar. "We moeten ervoor zorgen dat we ons blijven aanpassen en verbeteren. In 3-4 jaar zullen we hier resultaat van gaan zien."

Het Chilean Citrus Committee werkt op verschillende fronten samen met onderzoeksinstellingen. "Vooral op het gebied van fytosanitaire kwesties hebben we behoorlijk wat vooruitgang geboekt. Ook werken we met instellingen die citrusrassen testen en evalueren. Ze houden zich met name bezig met mandarijnen, hiervan willen we nieuwe rassen introduceren om het seizoen te spreiden."

Easy-peelers zullen een belangrijke rol spelen binnen deze nieuwe ontwikkelingen. Het totale volume van deze mandarijnen bedraagt al bijna 76.000 ton en voor de komende drie jaar verwachten we een groei van nog eens 20%."

Voor meer informatie: 

Juan Ortúzar
Chilean Citrus Committee
www.chileancitrus.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.