Stakingen in Zuid-Afrikaanse fruitsector breiden zich uit

Meer dan 1500 werknemers van de Du Toit Agri Groep in Ceres, Prince Alfred Hamlet en Humansdorp in het district Oost-Kaap, zijn op 12 november, om 13.00 uur in staking gegaan. Alle betrokken werknemers zijn lid van de vakbond FAWU en eisen loonsverhoging en betere werkomstandigheden. Du Toit Agri Groep is één van de belangrijkste AGF-exporteurs in Zuid-Afrika.

Vorige week brak er al een staking uit onder 2000 bananenarbeiders bij de biologische bananenplantage van Umbhaba Banana Estates Farms. Zowel in september als in oktober werd er gestaakt bij Ceres Fruit Growers. Op 13 oktober werden deze stakingen eindelijk beëindigd.

"FAWU-leden in West-Kaap vragen een loonsverhoging van 9,5%, terwijl de werkgever bereid is tot een verhoging van 8,25%. De vakbondsleden zijn ook ontevreden over de grote salarisverschillen tussen arbeiders in West-Kaap en arbeiders in Langkloof, Humansdorp in Oost-Kaap," geeft FAWU in een persbericht aan.

"Onze leden in West-Kaap verdienen zo'n €77,80 per week. Werknemers in Langkloof moeten echter twee weken werken om hetzelfde bedrag te verdienen. Om deze verschillen te verminderen vragen werknemers in Humansdorp nu om een loonsverhoging van 10,5%. De huidige situatie is onrechtvaardig omdat de arbeiders hetzelfde werk verrichten bij dezelfde werkgever."

De FAWU-leden protesteren tevens tegen het bedrijfsvoorstel om nieuwe werknemers een miezerige bijdrage van 2% te bieden voor het voorzorg fonds, terwijl dit voor vakbondsleden al 5% is, waarbij de overige 5% wordt bijgedragen door de werkgever.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.