Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Noorse AGF-consumptie flink gestegen in tien jaar tijd
Vandaag de dag eten Noren 20% meer groenten en fruit dan zo'n tien jaar geleden. Het Noorse Directoraat voor de Volksgezondheid is dan ook verheugd om deze ontwikkeling in haar jaarlijkse verslag over de voedingsgewoonten van de Noorse bevolking te kunnen publiceren. Zij benadrukt echter wel dat haar einddoel hiermee nog lang niet gerealiseerd is.
Volgens de gepubliceerde gegevens kochten Noren in 2014, 6% meer groenten dan in het jaar daar voor. "De gemeten groentenconsumptie heeft hiermee het hoogste niveau tot nu toe bereikt," licht directrice Linda Granlund toe.
De cijfers in het rapport gaan terug tot de vijftiger jaren van de vorige eeuw en zijn gebaseerd op voorraadstatistieken en consumentenonderzoeken. Granlund is erg blij dat gedurende de afgelopen tien jaar de groentenconsumptie met ongeveer 20% toegenomen is.
Het OECD stelde in 2013 een overzicht van de groenten- en fruitconsumptie in alle lidstaten samen. Hieruit bleek dat Noorse volwassenen een gemiddelde groenten- en fruitinname hebben, waarbij zes van de tien ondervraagden aangeeft dagelijks groenten en fruit te eten.
De groenten- en fruitconsumptie in Noorwegen is vergelijkbaar met die in Denemarken en Zweden, maar blijft ver achter bij die van landen als Australiƫ en het Verenigd Koninkrijk, waar 90% van de bevolking dagelijks groenten en fruit consumeert.