prijs vorige week: 35 dollar per kilo

Chileense kersen later in Europa, China betaalt de hoofdprijs

Tholen - Het Chileense kersenseizoen is weer van start gegaan. In Europa zijn momenteel nog geen volumes. "Normaal gezien start het seizoen hier rond 15 november, maar dit jaar is het ruim een week later", vertelt Jacques Mayol van het gelijknamige importbedrijf uit Brussel. Door de weersomstandigheden, als gevolg van El Niño, zijn de verzendingen vertraagd en komt er dit jaar minder volume. Daarnaast neemt China een steeds belangrijkere plaats in in de Chileense export."

Hoge prijzen in China
Jacques verwacht de eerste volumes over ongeveer tien dagen. "Eind volgende week zal de eerste lading waarschijnlijk binnenkomen", geeft hij aan. "Vorige week zijn er kleine volumes naar China verstuurd vanuit Chili. De prijzen liggen daar enorm hoog. In Sjanghai werd rond de 150 tot 180 dollar per doos van 5 kilo gegeven, dus tot meer dan 35 dollar per kilo. Europa zou dat niet betalen. Wij starten hier meestal met 15 euro per kilo." De handelaar geeft aan dat de export naar China vanuit Chili jaarlijks stijgt. "Het grootste volume is bestemd voor China en daarna de VS. Nu de oogst dit jaar kleiner is, zal Europa nog minder ontvangen."


Jacques Mayol twee jaar geleden in het Europees Centrum te Brussel.

Er komen volumes bij

Volgens hem heeft China naast Europa veel alternatieven. "Toch verwacht ik niet dat er in de toekomst helemaal niets meer naar Europa komt. Je hoort het sommige mensen zeggen, maar het is geen realistisch beeld. Er wordt van veel fruit grote volumes bijgeplant. Daarnaast is het voor Chili nog niet helemaal duidelijk wat de groeipotentie in China is. Chili zal daarom altijd haar product blijven verdelen in de verschillende werelddelen. Vooral als het een jaar is met grote aantallen, zal er ook fruit naar Europa worden verstuurd."

Wekelijks evalueren
Voor het Chileense seizoen is het verder afwachten. "Het is moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren, want Chili verwacht de komende weken weer regen. De voorspelling was dat er veel meer fruit dan vorig jaar zou zijn, maar daar kwam El Nino tussen. Met dit fenomeen moeten we elke week evalueren wat de impact is. Ik sprak gisteren met een van mijn leverancier en hij gaf aan dat in alle regio's de ramingen naar beneden zijn bijgesteld. Ook van veel ander fruit zijn de volumes kleiner dit seizoen. Voor druiven en appelen en peren is het te vroeg om nog iets te zeggen, maar steenfruit zal er ook minder worden geoogst."

Voor meer informatie:
Jacques Mayol S.A.
Quai des Usines 112-154
1000 Bruxelles
Tel: +32-27850295
Fax: +32-27850292
GSM: +32-475283025
jacques.mayol@telenet.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.