Marokkaanse citrusteelt neemt dit seizoen af

Het seizoen van 2015-2016 voor de export van citrus is begonnen en professionals zijn optimistisch, ondanks de verwachte kleine afname in productie. Voorbeschouwingen van ASPAM (Vereniging voor Citrustelers in Marokko) worden deze week verwacht. Ondertussen benadrukken telers en exporteurs dat het seizoen beïnvloed zal worden door het reguleringssysteem dat is opgezet in 2014-2015. Het doel van dit systeem was gericht op de Russische markt, om ervoor te zorgen dat de prijzen niet zouden kelderen, wat een ernstig effect heeft gehad op de Marokkaanse markt. Om prijzen te optimaliseren zal het systeem geschikte hoeveelheden naar elke markt sturen. Marokko had net als elk ander jaar concurrentie van andere citrus producerende landen als Spanje, Griekenland, Italië, Egypte en Tunesië.

De regulering zal met inbegrip zijn van de Noord-Amerikaanse markten (VS en Canada). De sector wil zichzelf echter ook herpositioneren op de Europese markt, waarin in de afgelopen tien jaar sprake is geweest van een afname van citrusexport. 

De citrusteelt zal naar verwachting afnemen in het seizoen van 2015-2016, door hoge temperaturen in de Souss-regio (goed voor 50% van de citrusteelt en -export). Hoewel het te vroeg is voor een accurate voorspelling, is een groot deel van de productieregio's hierdoor al beïnvloed. De productie nam in het seizoen van 2014-2015 al af door slechte weersomstandigheden, zoals een gebrek aan neerslag aan het begin van het seizoen, gevolgd door overstromingen in het midden. De productie wordt geraamd op 1,9 miljoen ton ten opzichte van de 2,2 miljoen ton van het vorige jaar.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.