Kennismakelaar legt contact tussen Europa en Latijns-Amerika

Tholen - "Voor grote bedrijven is directe import een goede optie, maar voor kleinere bedrijven is het vaak een kostbare onderneming," vertelt Martijn van der Velden van Eimskip Nederland BV. De investering in contacten en de opbouw van relaties vraagt veel tijd. Daarnaast kan de betrouwbaarheid van een nieuwe relatie een vraagteken zijn. De IJslandse rederij en Costa Rica Carriers (CRC) sloegen vijf jaar geleden de handen ineen en zetten een 'kennismakelaar' op.
Het idee is simpel: contact leggen tussen Europese importeurs en exporteurs uit Latijns-Amerika. "We hebben bijvoorbeeld een mangoteler uit Mexico, die wilde exporteren vorig jaar in contact gebracht met een aantal Nederlandse importeurs," vertelt Martijn. "Nog datzelfde seizoen is die teler begonnen met de export naar Nederland."

"Veel kleine bedrijven verkopen of kopen de producten bij een grote onderneming," voegt Keilor Quiros van Costa Rica Carriers toe. "Wij proberen uit te leggen dat het voor zulke bedrijven misschien voordelig is om de inkoop of verkoop in eigen hand te nemen." Via de samenwerking tussen Eimskip Nederland en CRC kunnen bedrijven kosteloos informatie krijgen over mogelijke afnemers of leveranciers, zo benadrukt Martijn.Het netwerk van CRC spant zich uit over verschillende landen in Latijns-Amerika en wordt nog altijd verder uitgebreid. De logistieke partner kan het transport van deur tot deur regelen met eigen vervoer. Daarnaast heeft CRC ook een brede kennis van bijvoorbeeld importregels en douanebeperkingen. "Op de import van uien in Costa Rica zit bijvoorbeeld een belasting van 43 procent, omdat we ook eigen productie hebben. Export van papaja naar de VS is bijvoorbeeld niet toegestaan. Die kennis hebben wij in huis."En hoewel internet een concurrent vormt, is een lijst exporteurs van producten slechts twee muisklikken ver. Toch zien Martijn en Keilor een meerwaarde in deze dienst. "In Latijns-Amerika draait het nog echt om relaties. Die bouw je niet op via internet. Wij hebben die relaties. Daarnaast zijn er nog veel bedrijven die geen website hebben." Keilor illustreert dit met een meloenenteler met veertig jaar ervaring, die de export naar Spanje wilde oppakken. "Hij vroeg ons om contact te leggen, maar toen ik vroeg naar zijn website bleek die er niet te zijn."

Eimskip Nederland BV begon zo'n vijf jaar geleden met een stap naar diversificatie. De focus werd verschoven van vis naar AGF. "Toen deden we voor negentig procent vis. Nu is het zo'n zeventig procent vis en dertig procent groenten en fruit," vertelt Martijn. In die stap naar diversificatie kwam de IJslandse rederij in contact met CRC, dat op haar beurt zocht naar een partner in Europa: de samenwerking was geboren.

Meer informatie:
Eimskip Nederland BV
Martijn van der Velden
Waalhaven Z.z.21
3089 JH Rotterdam
+31 (0)10-75 177 64
+31 (0)6-51 66 47 34
mvv@eimskip.com
www.eimskip.com

Costa Rica Carriers
Keilor Quiros
Centro Comercial Avenida Escazú
Edificio AE 202
Escazú, San José, Costa Rica
506 2208 9000
506 6056 5977
kquiros@costaricacarriers.co.cr
www.costaricacarriers.co.cr

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.