Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek: 8,2% eet fruit en slechts 1,9% ontbijt met groenten

Nationaal Schoolontbijt dit jaar ook met groenten

Maandag opende Linda de Mol in het Nederlands Openluchtmuseum de dertiende editie van Het Nationaal Schoolontbijt. Tijdens een ontbijt met 100 scholieren in een oude boerderij gaf ze, samen met burgemeester Herman Kaiser van Arnhem, het startsein voor dit educatieve ontbijtevenement. Deze week gaan zo'n 500.000 kinderen op 2.600 basisscholen samen ontbijten. En in 240 gemeenten eet een schoolklas een broodje met de burgemeester of wethouder op het stadhuis. Alle kinderen krijgen een gezond ontbijtpakket met vers brood, allerhande beleg, fruit en, nieuw dit jaar: groenten. Tijdens het ontbijt maakte de organisatie ook de resultaten bekend van een ontbijtonderzoek onder basisschoolleerlingen.


 
Kinderen ontbijten vaker
Tijdens de opening maakte Het Nationaal Schoolontbijt de resultaten bekend van een ontbijtonderzoek onder 1.016 basisschoolleerlingen, dat deze maand is uitgevoerd. Daaruit blijkt dat kinderen de afgelopen jaren steeds vaker zijn gaan ontbijten. Bijna 90% van de kinderen ontbijt nu elke dag, in de meeste gevallen met hun moeder. Dat is vaak een broodontbijt, waarbij meer fruit en groenten welkom zou zijn. De meeste kinderen drinken er melk of thee bij, maar ruim 13% kiest voor limonade of frisdrank. Zelf vinden verreweg de meeste kinderen dat ze gezond ontbijten. Opvallend is dat ze ook heel geïnteresseerd zijn in de herkomst van hun eten, waarover ze vooral graag op school meer leren.
 
Groter en gezonder
Aan het landelijke educatieve ontbijtevenement doen meer scholen en gemeenten mee dan ooit: 2.600 basisscholen en 240 burgemeesters of wethouders. Het gezonde ontbijtpakket is uitgebreid en bestaat uit volkorenbrood, tarwebolletjes, krentenbollen, glutenvrije crackers, halvarine, appelstroop, jam, smeerkaas, 30+ kaas, halfvolle melk, fruit en groenten: komkommers. Ambachtelijke bakkers en de supermarktketens Albert Heijn, Spar, Coop, PLUS en Poiesz zorgen ervoor dat een half miljoen kinderen in het hele land op tijd hun ontbijt krijgen. Daarnaast is Het Nationaal Schoolontbijt dit jaar officieel ambassadeur van Gezonde School, een samenwerkingsverband van het RIVM Centrum Gezond Leven, de onderwijsraden, gezondheidsfondsen en kennisinstituten.
 

 
Publicatiedatum: