Azië grootste afzetmarkt

Chileense kersenexport van start

De Chileense Vereniging van Fruitexporteurs, ASOEX, laat weten dat het eerste volume van 2466 dozen kersen per luchtvracht onderweg is naar Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Hoewel het exportvolume lager uitvalt dan dat van vorig jaar, geeft het wel een beeld van de verscheidenheid van de afzetmarkten aan het begin van het Chileense kersenseizoen. China neemt hierbij een belangrijke plaats in.

Begin oktober gaf de sector in een eerste raming aan dat de Chileense kersenexport in 2015-2016 mogelijk met 10% tot 15% zou stijgen. Ofschoon dit een nieuw record zou betekenen, zal deze raming vanwege de huidige ongunstige weersomstandigheden naar verwachting niet gerealiseerd gaan worden. Er wordt nu dan ook vanuit gegaan dat de exportvolumes ongeveer gelijk zullen zijn aan die van vorig seizoen.

"We hebben een lente met veel regen gehad en er wordt tot en met half december nog veel neerslag verwacht als gevolg van El Niño. Dit brengt hogere fytosanitaire kosten met zich mee. Bovendien is de opbrengst vertraagd en verminderd ten opzichte van vorig jaar," legt Ronald Bown, voorzitter van ASOEX uit.

Bown geeft aan dat de huidige weersomstandigheden verschillen per regio. "Hagel, stortregen en sneeuwval zijn beperkt gebleven tot een aantal specifieke teeltgebieden. Hierdoor is moeilijk in te schatten wat de gevolgen ervan zullen zijn voor de kersenteelt. In een aantal regio's zijn er verliezen geleden. We verwachten echter geen stijging van het exportvolume dit seizoen."

Gedurende het seizoen 2014-2015 exporteerde Chili in totaal 103.079 ton kersen, een stijging met 50,38% ten opzichte van dezelfde periode in 2013-2014. Azië is het belangrijkste afzetgebied met een exportvolume van 85.013 ton, gevolgd door Noord-Amerika (VS en Canada), met 8.994 ton, Zuid-Amerika, met 4.981 ton en het Midden-Oosten, met 110 ton.


Voor meer informatie:
Charif Christian Carvajal M.
Asociación de Exportadores de Frutas de Chile, A. G.
Tel: +34 915247437 (Spain)
or +56 24724700 (Chile)
Email: ccarvajal@asoex.cl
www.asoex.cl
www.fruitsfromchile.com
www.simfruit.cl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.