Schade aan Finike-sinaasappel door marmergroeven

Turkse citrusoogst van start

Citrus is een belangrijk landbouwproduct voor Turkije. De oogst gaat nu van start in een tijd waarin telers het moeilijk hebben met leningen, hoge kosten en lage prijzen. De opbrengst van de Finike-sinaasapel is goed, maar de prijzen zijn slecht. De steengroeven die de Finike-boomgaarden omringen, zijn een groot probleem voor de telers.

De Mediterraanse en Egeïsche regio's in Turkije telen intensief citrus. het land staat wereldwijd op de negende plek wat betreft de productie na landen als China, Brazilië, de Verenigde Staten, India en Spanje. De Finike-sinaasappel, die is vernoemd naar het district waar hij wordt geteeld (in de regio Antalya), is wereldberoemd, maar marmergroeven in het district veroorzaken problemen voor de telers.

De opbrengst van de Finike is goed dit jaar, maar vergeleken met vorig jaar betalen groothandelaREN minder: rond de 22-25 cent. dit jaar wordt er een oogst van ongeveer 250.000 ton sinaasappelen verwacht. Finikes voorzitter van de Kamer van Landbouw, Halil Saricoban, legt uit dat hoewel de Finike-sinaasappel gepatenteerd is, het product niet genoeg steun ontvangt en de productie voor bijna 70% gebaseerd is op bankleningen.

Saricoban vertelt ook dat de kwaliteit van de Finiki-sinaasappelen achteruitgaat door de steen- en marmergroeven die de boomgaarden omringen. Het stof van het marmer hakken beschadigt de bomen en de kwaliteit van de sinaasappel lijdt hieronder. Ambtenaren ondernemen helaas geen actie.

Semsi Bayraktar, hoofd van de Turkse coöperatie van Landbouwkamers, verwacht dit jaar een opbrengst die vergelijkbaar is met die van vorig jaar. In 2014 werd er 3.784.000 ton citrus geproduceerd. dit jaar wordt er 3.787.000 ton verwacht. Adana, een stad in Zuid-Centraal-Anatolië, produceert het grootste deel van de Turkse citrus: 25,9%. Citrus is goed voor de helft van de verse groente- en fruitexport van Turkije. De sector zou moeten worden gesteund omdat het zo'n belangrijke economische bijdrage levert.

Source: ulusalkanal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.