"Kupfer & Sohn: "Vraag naar bananen is niet al te groot"

Het is momenteel rustig op de bananenmarkt. "Er is weinig beweging op de markt", zegt Rüdiger Selnow van het bedrijf Andreas Kupfer & Sohn uit het Duitse Nürnberg. "Momenteel is de situatie niet bijzonder goed, maar ook niet bijzonder slecht. De prijzen zijn stabiel en het koopgedrag van de klanten is eerder behouden."

Qua prijs zijn er op de bananenmarkt geen grote marktschommelingen, verklaart de deskundige. "Dit behoort tot het verleden. De banaan is een klassiek weekprijsartikel. De prijzen worden bij dit product over een langere periode afgestemd. De dagprijs vind je alleen nog in Nederland. Hier in Duitsland handelen we met weekprijzen", aldus Rüdiger. "Anders dan bij tomaten, paprika's of komkommers, waarbij de prijzen dagelijks schommelen, worden bij bananen de prijzen altijd voor een week afgestemd."

Vraag in de winter is gering
"De vraag vanuit de klanten is momenteel niet al te groot", zegt de groothandelaar. "We zitten nu in een periode waarin bananen geen grote rol spelen. Naar andere producten is nu meer vraag - in ieder geval in Duitsland. In andere landen, zoals bijvoorbeeld in Tsjechië, ziet dat er heel anders uit. Daar worden in de winter- en kerstperiode traditioneel veel bananen gekocht."

Vraag en aanbod in evenwicht
Ook in de levensmiddelenhandel is de situatie niet uitzonderlijk. "Er is weliswaar hier en daar een actie, maar dat is heel normaal", vertelt Rüdiger. "Qua prijs zie je ook hier geen grotere veranderingen." Ook de toevoer vanuit de oorsprongslanden is groot. "Vraag en aanbod zijn met elkaar in evenwicht. De bananen die groen vanuit de oorsprongslanden naar ons toekomen kunnen de vraag vanuit de klant probleemloos dekken".Oorsprong in Ecuador en Guatemala
Het bedrijf Andreas Kupfer & Sohn beschikt over een eigen bananenrijperij om haar bananen optimaal te kunnen laten rijpen. Als lid van de Cobana Fruchtring-group neemt de groothandelaar zijn bananen voor 100 procent direct via de Hamburgse importeur af. "De herkomstlanden van onze bananen zijn bijvoorbeeld Ecuador, Costa-Rica, Guatemala, Panama en Honduras. Maar momenteel komen de grootste hoeveelheden uit Ecuador en Guatemala."

Het aandeel aan biologische en fairtrade bananen is bij Kupfer & Sohn relatief klein, zegt de groothandelaar. "Het aandeel is relatief klein. Circa 15 procent van onze bananen zijn biologische of fairtrade bananen", aldus Rüdiger. "Ook de zogenaamde babybananen spelen bij ons geen grotere rol."


Rüdiger Selnow
Kupfer & Sohn GmbH
Leyher Str. 107, 90431 Nürnberg
Tel. +49 (0) 911 32477-27
rs@kupfer-sohn.de
www.kupfer-sohn.de

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.