Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Amerikaanse appeloogst lager en kleinere maten

Europa sluit appeloogstseizoen in positieve stemming

In Europa worden de laatste appelen geplukt. Duitsland en de Alpenlanden verwachten deze week de laatste appelen te plukken. In Spanje sluit de oogst ook af. De start van het seizoen verliep in veel landen voorspoedig. Het optimisme waarmee de Nederlandse exporteurs aan het seizoen begonnen, is iets getemperd door een stroeve uitvoer van de appelen. Door heel Europa kijkt men naar nieuwe markten. Daarbij valt China en Azië vaak. Ook op het zuidelijk halfrond kijken de exporteurs naar deze markt. Zuid-Afrika zet in op China, net als Chili. Dit land heeft veel last van concurrentie uit de VS, waar door investeringen het seizoen is verlegd. In Argentinië ligt de opslag vol door een tegenvallende export naar Brazilië en een nadelige wisselkoers.



Britten streven naar jaarrond aanbod Britse appel
Het weer was een onzekere factor tijdens het groeiseizoen in het Verenigd Koninkrijk. Lage temperaturen belemmerden de groei, juli was heet en droog, wat slecht uitpakte voor de regio's met minder ontwikkelde irrigatiesystemen. De natte augustus maand belemmerde de groei ook, maar maakte het watertekort uit de voorgaande periode goed. September was ook te nat, wat de oogst vertraagde. Toch is de sector positief, de kleur is goed en worden grotere volumes verwacht.

Ramingen spreken over 7,5 tot 10 procent grotere volumes, wat een recordvolume zou betekenen. Het marktaandeel van de Britse appelen zal dit jaar verder stijgen naar veertig procent. Voor alle variëteiten pakt de oogst goed uit, alleen voor de Bramley wordt een lager volume verwacht. Van dit ras worden veel bomen gerooid vanwege de lage opbrengst. Ondanks dat de aanvoer dus lager uitvalt is er veel vraag naar de appel, maar blijven de prijzen achter.

Op export gebied timmeren de Britten ook aan de weg. De eerste appelen werden vorig jaar verscheept naar Shanghai, dit jaar opende Dubai de grenzen voor de Britse appelen. De markt in de Emiraten is vooral gericht op de expats die in de woestijnstaat wonen. Er worden specifieke rassen naar deze markt verscheept, waarbij de maat een belangrijke rol speelt, onder andere Delbard Estivale, Red Windsor en Galmac komen voor export in aanmerking.

Bij de supermarkten is een trend te zien naar jaarrond Britse appelen. Waar de ene handelaar hier garen bij spint en het seizoen verlengt wordt met nieuwe variëteiten, zijn andere handelaren terughoudend. Die betogen dat de kwaliteit van het product belangrijker is dan het land van herkomst en dat de consument uiteindelijk ook voor kwaliteit zal gaan. Voor het eerst werd dit jaar een jaarrond aanbod van Britse Kanzi gerealiseerd.

Frankrijk positieve verwachtingen
De volumes zijn hersteld na een dip vorig jaar en de wisselkoers speelt de exporteurs in de kaart; kortom de Fransen zijn positief over de appelhandel. Voor enkele rassen loopt de markt moeizaam omdat de oogst van vorig jaar nog niet helemaal van de markt was, andere rassen, zoals de Gala, zijn vrijwel zeker van een goed seizoen. September en oktober zijn altijd rustige maanden voor de handel, maar de markt is goed dit jaar. Er wordt rekening gehouden met een nog betere tweede helft van het seizoen. In de export buiten Europa zijn Azië en Afrika belangrijke markten. De Amerikaanse markt is lastig vanwege de regelgeving.

Italië ziet goede start van seizoen
Enkele maanden geleden begon de appeloogst in Zuid-Tirol/Trentino. Het seizoen kende een goede start met een betere balans tussen vraag en aanbod. De prijzen liggen dit jaar hoger dan vorig jaar, wat logisch is gezien de uitzonderlijk grote oogst van vorig jaar. Toen werd 33 procent meer geoogst dan in 2013.
De maatvoering dit jaar is groter. De hoge zomerse temperatuur heeft de appelen geen schade opgeleverd. Ook de biologische appelsector groeit.
Om een beeld te geven van de prijzen op de groothandelsmarkt in Bologna: Golden Delicious en Gala 0,50-1,20 euro per kilo, Granny Smith 50-80 cent en 1,00-1,10 euro per kilo, Fuji en Red Delicious 0,45-1,00 euro per kilo. De prijzen voor de clubrassen liggen hoger, zo brengt de Kanzi 1,70-1,80 euro per kilo op.

Spaanse Gala-oogst begon op lege markt
De laatste Fuji's worden momenteel geoogst. De appelen zullen in de opslag verblijven tot volgend seizoen. Na de Golden is de Fuji de meest geconsumeerde appel in Spanje. Het seizoen voor de Gala verloopt goed. De eerste oogst kwam op een lege markt, met ook weinig aanvoer van het zuidelijk halfrond.
Storm, hagel en vorst hadden wel negatieve impact op het seizoen. De oogst valt lager uit dan verwacht, waardoor de prijzen hoger liggen. Vanuit Frankrijk en Polen ondervinden de Spanjaarden minder concurrentie, Italiaanse exporteurs daarentegen doen goede zaken op de Spaanse markt en zetten reclame campagnes in. Italië heeft een groot marktaandeel op de Spaanse markt.
De clubrassen doen het doorgaans niet uitzonderlijk goed op de Spaanse markt. Volgens een handelaar komt dat door de conservatieve aard van de consumenten. Daarnaast zouden er te veel clubrassen zijn met te weinig onderscheidend vermogen, aldus de handelaar.

Nederlandse export verloopt stroef
In het algemeen verloopt de appelmarkt stroef. Hoewel er op de binnenlandse markt voldoende vraag is, blijft de export achter. Aan de vooravond van het seizoen heerste er een licht euforische stemming onder de handelaren, al werd er wel gewaarschuwd voor te veel optimisme. De meeste appelen worden momenteel naar Duitsland en Scandinavië geëxporteerd. Naar verwachting zal de export wel vlotter gaan lopen, later in het seizoen zijn de Oost-Europese landen niet langer zelfvoorzienend. wel is er veel concurrentie uit Polen. Buiten Europa is India een veelbelovende markt en vorig jaar bleek Noord-Afrika een goede afzetmarkt. Op dit moment is het nog lastig om daar goede prijzen te maken, mede door concurrentie uit Italië en Griekenland.

Tot slot komen de kwalitatief mindere partijen van de latere pluk nu op de markt, waardoor er veel partijen van mindere kwaliteit beschikbaar zijn. De stemming onder de handelaars is nog altijd positief. Er worden geen te korten verwacht, de negatievere geluiden zijn vooral te wijten aan de stroef lopende export.

Nieuwe markten reddingsboei Poolse appel
De Poolse appelsector werd vorig jaar hard getroffen door de Russische boycot. Sindsdien is er veel energie gestoken in de opening van nieuwe markten voor het hardfruit. Een handelaar somt Hong Kong, Algerije, India en Saoedi Arabië op. De prijzen in deze markten zijn goed.
De oogst wordt dit jaar beperkt door droogte, waardoor enkele rassen kleiner uitvallen. Aan het begin van het seizoen zijn de handelaren positief, naast de vers markt is ook de industrie een goede afnemer.

Duitsland rond oogst af
De oogst in Duitsland is deze week afgerond, daarom zijn er nog geen actuele cijfers over volumes en prijzen. Eenzelfde beeld geldt voor Oostenrijk en Zwitserland, waar de laatste appelen ook deze week geplukt werden. Over de prijzen van de nieuwe oogst kunnen handelaren nog geen duidelijkheid geven, er wordt nog volop onderhandelt over prijzen. Aan het begin van de oogst liet een Duitse handelaar zich wel ontvallen tevreden te zijn over de prijzen.
Grote rassen in Duitsland zijn Elstar, Boskoop, Braeburn en Royal Gala. In week 44 werd de markt gedomineerd door Duitsland, met een marktaandeel van 69,7 procent, zo meldt BLE. Italië, met een marktaandeel van 20,9 procent, levert vooral Golden Delicious en Royal Gala, Frankrijk staat derde met een marktaandeel negen procent en levert Red Chief en ook de Jazz in 56er dozen arriveerden in Frankfurt. De prijzen voor de appelen zijn de afgelopen weken redelijk stabiel.

Belgische export wacht af
Belgische exporteurs zagen enkele weken geleden dat de appeloogst in exportmarkten ook op stoom kwam. Veel landen verkozen de binnenlandse appelen, wat de export uit België belemmerde. Voor de rest van het seizoen zijn er veel variabelen die de uitkomst beïnvloeden: de Poolse appeloogst wordt lager geschat, maar of dat ook werkelijk zo uitvalt is afwachten. In de VS kan de droogte de oogst beïnvloeden, China heeft een grotere oogst, maar wellicht kunnen markten in India, Midden-Oosten uitkomst bieden voor de Belgische exporteurs.

Zuid-Afrikaanse export naar China
De Zuid-Afrikaanse export naar China verliep zonder problemen, vertelt een exporteur. De telers in Zuid-Afrika storten zich nog niet massaal op de Chinese markt, maar bij nieuwe aanplant wordt wel vaker gekozen voor rassen die in China in de smaak vallen. Binnen Afrika vinden de groene rassen, zoals de Golden Delicious, een grote markt in bijvoorbeeld Nigeria. Van het totale volume Golden Delicious wordt zo'n tachtig procent op het Afrikaanse continent afgezet. Andere rassen, als Braeburn, Pink Lady/Cripps' Pink en Granny Smith worden vooral naar de Britse markt verscheept. Op de Britse markt ondervonden de Zuid-Afrikanen in 2014 nog hevige concurrentie uit Chili. De Zuid-Afrikaanse appelen werden verdrongen door de Zuid-Amerikaanse tegenhanger. Dit seizoen heeft Zuid-Afrika een comeback gemaakt op de Britse markt, vertelt een handelaar.

Chili van de markt door goedkope appelen VS
El Nino veroorzaakt uitzonderlijk weer in het Zuid-Amerikaanse land. Zogezegd is er sprake van een constante lente, wat het seizoen vertraagd. Daarnaast valt er veel regen, wat de productie remt. Een handelaar benadrukt dat de kwaliteit van de appelen wel goed is. Toch hebben de Chileense exporteurs op de wereldmarkt te kampen met hevige concurrentie uit de Verenigde Staten. Daar is fors geïnvesteerd in nieuwe technologieën voor bewaren, waardoor de oogst van vorig jaar nog niet volledig is vermarkt. Dat belemmert de export uit Chili; de Amerikaanse appelen hebben op prijs een betere concurrentiepositie. Geografisch ligt de VS dichter bij de afzetmarkten, de logistiek is beter en de transportkosten zijn lager, kortom de FOB is beter.

Door de toenemende concurrentie overwegen Chileense appeltelers om te schakelen naar andere producten. Druiven, blauwe bessen, citrus, avocado's en kersen worden genoemd als voor telers aantrekkelijke producten. De Aziatische markt is veelbelovend voor de Chileense producten, niet alleen voor de appelen, ook voor bijvoorbeeld kersen.

Argentijnse opslag ligt vol
De Argentijnse appelmarkt is verdeeld tussen doorgaans twee leveranciers; de binnenlandse teelt of MERCOSUR. Deze laatste is de economische unie van Zuid-Amerika, die vrijhandel promoot. Argentinië, Bolivia, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela zijn lid van de unie. Waar aan het begin van het jaar de stemming nog positief was en er gesproken werd over een einde aan de crisis, is de situatie omgeslagen. De export naar Brazilië viel tegen, net als de wisselkoers van de Argentijnse munt, waardoor de koelopslag vol ligt met appelen. Het overschot kan gedeeltelijk aan de industrie geleverd worden, maar tegen lagere prijzen. Ook het weer speelt een rol. Waar vorig jaar de winter mild was, waren september en oktober dit jaar veel kouder dan normaal.

Appeloogst VS kleinere maten en minder volume
Investeringen in nieuwe bewaartechnieken heeft het seizoen met zo'n twee maanden verlengd. Daardoor is er nog oogst van vorig jaar beschikbaar, terwijl de nieuwe oogst al geplukt wordt. De oogst valt dit jaar lager uit en de maatvoering is kleiner, er wordt rekening gehouden met 25 procent minder volume. De appelen uit Washington concurreren door de kleinere maatvoering met de oogst uit New York en Michigan, waar doorgaans kleinere appelen geplukt worden. In Ontario valt de oogst vijftig procent lager uit, het was vooral de vorst in het voorjaar die een wissel trekt op het seizoen. Of er volume overblijft voor export en handel buiten de staatsgrenzen is afwachten. Voor de export geldt dat de sterke dollar een belemmerende factor kan zijn.

De prijzen voor de appelen liggen fors hoger dan voorgaand seizoen. De kleinste prijsstijging noteerden Red Delicious en Honeycrisp, die vijf procent in prijs stegen. De grootste sprong maakte de prijzen voor Gala die twintig tot vijftig procent duurder werden. Nieuwe rassen doen het goed in de Amerikaanse markt, Juici, Opal, Cosmic Crisp en Ambrosia zijn vier rassen die genoemd worden als appelen met groot potentieel. De markt voor andere rassen, als Red Delicious, McIntosh en Golden Delicious krimpt.

Australische appelen goedkoop door overaanbod
De Australische appelsector uitte haar lof richting de minister van Landbouw die de International Eat an Apple a Day promootte. "En de Australische appelen zijn jaarrond verkrijgbaar, dus als iedereen elke dag een appel eet, zal de sector dat zeker merken," aldus een handelaar. Een teler meldt, nu de oogst bijna geplukt is, dertig procent meer binnen te halen dan vorig jaar.
De prijsstelling is niet best, al het hele seizoen brengen de appelen weinig op door een overaanbod. De export richt zich vooral op Aziatische markten, China en Hong Kong worden regelmatig genoemd voor rassen als Pink Lady.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan mandarijnen centraal.