Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ÖKO-TEST: Fruitmoes in knijpzakjes vaak niet gezond

Kinderen eten meestal graag fruitmoes in knijpzakjes. Maar ook al staat er op de zakjes 'helemaal zonder toegevoegde suikers', toch zijn de meeste producten van nature al ongeveer zo zoet als Danoontjes. Van de zestien zakjes fruitmoes die door het Duitse consumententijdschrift 'Öko-Test' werden getest, kreeg slechts één enkel product de beoordeling 'goed'.

Het testresultaat
Slechts één enkel knijpzakje kreeg dus de beoordeling 'goed'. Alle andere zakjes worden door Öko-Test niet of slechts beperkt aanbevolen. Vijf producten flopten in de test: vanwege resten van gewasbeschermingsmiddelen, concentraten, fruitsuikers en een gebrekkige productinformatie kregen deze producten slechts de beoordeling 'onvoldoende'. Eveneens teleurstellend: Danival Poki Bio Pomme Banane - een biologisch product waarin in het laboratorium meteen resten van drie verschillende gewasbeschermingsmiddelen werden gevonden. Daarmee is het product alles behalve biologisch.

Het gemiddelde suikergehalte van een appel of een peer ligt op circa 10 gram per 100 gram. De meeste producenten van fruitmoes maken reclame met slogans als 'zonder toegevoegd suiker' of soortgelijke beloftes. Deze bedriegerij is echter makkelijk te ontsluieren: vijf producenten voegen verstopte suikers aan het geteste fruit toe. Neem bijvoorbeeld 'Odenwald Pocket Fruchtmus Apfel, Erdbeere, Banane' - de meest zoete fruitmoes in de test. Alles puur fruitsuiker, maar daarvan omgerekend wel maar liefst zes suikerklontjes per zakje. Truc nummer 1: appelsapconcentraat. Truc nummer 2: druivensapconcentraat. En aangezien dat blijkbaar niet voldoende is gaat Oldenwald voor truc nummer 3: zoetstoffen uit fruit.

Het resultaat: maar liefst 17,7 gram suiker per 100 gram - ongeveer zoveel als in een 0,2-liter glas sinas (18,4 gram). In andere soorten fruitmoes drijft Acerolasapconcentraat het vitamine C-gehalte in de hoogte.

Bron: ÖKO-TEST
Publicatiedatum: