Onlangs leverde Nijssen Koeling een nieuwe koel-/vriesinstallatie op bij Kloosterboer Vlissingen. Met de nieuwe energiezuinige en milieuvriendelijke ammoniak-installatie voor drie terminals aan de Denemarkenweg zet Kloosterboer weer een groene stap op weg naar duurzame geconditioneerde opslag. De drie terminals met samen 25 cellen worden met name ingezet voor de op- en overslag van juice en concentraat, zowel diepgevroren als gekoeld. "Sinaasappel, bessen, wortel, kokosmelk - alles wat in sapvorm verkrijgbaar is, hebben we in deze cellen liggen", geeft technical manager Marco Pijcke aan. "Ook hebben we een blendstation waar we concentraten mengen in opdracht van onze klanten."
Drie R22-installaties, drie machinekamers
De terminals werden geconditioneerd via drie oude R22-installaties. "De oude R22-installaties waren technisch afgeschreven", vertelt projectbegeleider Richard Garstman, koeltechnisch beheerder van Kloosterboer Vlissingen. "Met drie machinekamers en tien verouderde zuigercompressoren waren ze volledig uit de tijd. De kosten om deze installaties in de lucht te houden, waren aanzienlijk. Bovendien naderde het verbod op bijvullen met R22. Er moest dus iets anders komen om de toekomst van de koel-/vriesterminals te waarborgen."
Eén centrale koelinstallatie
Bij de vervanging is gekozen voor één centrale koelinstallatie met ammoniak als koudemiddel. "Energetisch toch een van de beste koudemiddelen, relatief goedkoop in aanschaf én een GWP-waarde van 0", aldus Richard Garstman. Tegelijkertijd is ook de totale capaciteit uitgebreid tot 1,5 MW koel-/vriesvermogen. De cellen zijn uitgerust met in totaal 50 koelers en kunnen zowel voor koelen (op +5°C) als vriezen (-12°C tot -25°C) gebruikt worden.
Complexe klus
De nieuwe centrale machinekamer is opgebouwd in een van de oude machinekamers. Een complexe klus, omdat de bestaande installatie tijdens de ombouw moest blijven draaien. Bovendien stelt de toepassing van ammoniak nu eenmaal strenge eisen op het gebied van detectie en veiligheid. "Binnen de ruimte is een brandwerende en dampdichte schil gebouwd," vertelt Richard Garstman. "Daarna is de ammoniak-installatie geplaatst, samen met één compressor. Daar is de eerste hal op overgezet. De afvoer van de oude compressoren was vervolgens precisiewerk. Daarna konden de overige twee nieuwe compressoren geplaatst worden."
Energiebesparing
Met de nieuwe installatie heeft Kloosterboer een flinke energiebesparing kunnen realiseren. Omdat de installatie maar hoogst zelden op volledige capaciteit hoeft te draaien, is deze zo ontworpen dat de compressoren ook in deellast zeer energiezuinig draaien. Een traploze toerenregeling via frequentieregelaars zorgt dat de installatie zo'n 8% zuiniger draait dan via een standaard capaciteitsregeling. Ook de volautomatische VI-regeling van de schroefcompressoren draagt bij aan een ongekend hoog rendement in deellastsituaties. Via een weersafhankelijke regeling op de condensors wordt de condensatiedruk optimaal aangepast aan de belasting en de buitentemperatuur. Hierdoor verbruiken de compressoren circa 6% minder energie dan bij een vaste VI-instelling. De plaatsing van een economiser tussen de condensor en de afscheider bespaart nog eens 13% energie. Voor het ontdooien van de luchtkoelers wordt ammoniak heetgas toegepast. In tegenstelling tot elektrische ontdooiing wordt hierbij beschikbare warmte uit de vriesinstallatie gebruikt. Het ontdooien van de koelers kost daardoor geen extra energie.
Hergebruik van warmte
Een deel van de door de installatie opgewekte warmte wordt gebruikt voor vloerverwarming van de vriesbewaarcellen. Eventuele resterende warmte wordt afgevoerd via een drycooler.
Hergebruik van koude
Een deel van de koude uit de ondervloer wordt gebruikt voor het koelen van de separate elektraruimte. Als er nog koude uit de ondervloer resteert, wordt deze afgevoerd en met de opgewekte warmte uit de koelinstallatie weer opgewarmd.
EIA-regeling
Door het ontwerp en de keuze van de componenten voldoet de installatie aan de voorwaarden zoals omschreven in de EIA-regeling 2014 voor energiezuinige koelinstallaties. Bij een subsidiabel ontwerp komt het netto investeringsbedrag zo'n 14% lager te liggen.
Goede communicatie cruciaal
Over het verloop van de gefaseerde ombouw is Richard Garstman zeer tevreden. "Alles is prima verlopen, dankzij goed wederzijds overleg. Communicatie is echt cruciaal in een project als dit. Vooral naar de logistieke kant, want uiteraard gaat de inslag en uitslag van goederen gewoon door. Tijdens de realisatie zijn er echter ook hoogwerkers en tientallen monteurs in de hal aan het werk. Dat vraagt veel onderlinge afstemming en begrip."
Keuze voor Nijssen
Projectleider Marco Pijcke: "Na het opstellen van een pakket van eisen hebben we de meest vooruitstrevende koeltechnische installateurs uitgenodigd om hun offerte aan te bieden. Daarbij is de keus gevallen op de firma Nijssen. Zij hadden de beste opties en luisterden ook naar wat wij exact voor ogen hadden. Bovendien heeft Nijssen ook de nieuwbouw en uitbreiding van de Kloosterboer Delta Terminal op de Maasvlakte naar alle tevredenheid gerealiseerd."
Voor meer informatie:
Nijssen Koeling
Leiden
071 – 5216214
sales@nijssen.com
www.nijssen.com



Abonneren
Vacatures
- Boxmedewerker
- Coördinator backoffice
- Accountmanager industrie (internationaal)
- Assistent-Bedrijfsleider met doorgroei tot Operationeel manager
- Junior productspecialist biologische kruiden
- Avonturier / Zelfstandig recruiter
- Accountmanager
- Senior AGF Pricing Specialist
- Sales Support
- Quality Assurance Manager
"Tweetende AGF'ers"
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Wit-Rusland heft embargo op invoer van Europese groenten en fruit op
- Adriëlle Dankier volgt Fred van Heyningen op als CEO Nature’s Pride
- "We kunnen nu eindelijk ons pand in zijn volledigheid benutten"
- Kalteraardbeien sluit definitief de deuren
- Aardappelgroothandel Landjuweel viert 100-jarig jubileum met relaties
Top 5 - afgelopen maand
- "Klokprijzen asperges en aardbeien onder de kostprijs"
- Groente- en fruitbewerkingsmachines, rollend materieel en inventaris van J.M. Levarht & Zonen B.V. in online veiling
- Staay Food Group verwerft aandelen Direct Fruit Services uit Houten
- Wit-Rusland heft embargo op invoer van Europese groenten en fruit op
- Fortuna Frutos UK in surseance van betaling
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-17 Tuilse fruitteler wil zelf kunnen koelen en opslaan op eigen terrein
- 2022-05-16 Hoe de houdbaarheid van avocado's verlengen zonder het rijpproces te verstoren?
- 2022-05-16 Nieuw cursusaanbod Fruit Tech Campus in juni van start
- 2022-05-13 "Leveranciers verpakken druiven met stelen zichtbaar om versheid te laten zien"
- 2022-05-06 "Wij werken hard om pruimentelers en retailers te helpen de houdbaarheid van hun fruit te verlengen"
- 2022-04-28 Hapag-Lloyd rust alle containers uit met realtime tracking-apparatuur
- 2022-04-26 Conserveringstechniek kan de houdbaarheid van fruit minimaal verdubbelen
- 2022-04-22 Kersen tot 60 dagen langer houdbaar
- 2022-04-21 Korte, krachtige koelacties bij bewaring hardfruit zijn niet vanzelfsprekend
- 2022-04-15 Save Foods slaagt erin de houdbaarheid van aardbeien fors te verlengen
- 2022-04-14 Door Amerika gecertificeerde post harvest-oplossing gepresenteerd
- 2022-04-13 Frigga introduceert nieuwe thermometer voor eenmalig gebruik met wereldwijde 4G-dekking
- 2022-04-12 Lancering van trackingsysteem dat de temperatuur van de container en de vracht opvolgt
- 2022-04-11 Zwaveldioxide om blauwe bessen langer vers te houden
- 2022-04-08 Zuid-Afrikaanse druiventelers worstelen met houdbaarheid vanwege nieuwe logistieke uitdagingen
- 2022-04-07 Nieuwe opslagmodule voor stressgevoelige AGF
- 2022-04-04 Apeel en Robinson Fresh willen Europese markt bevoorraden met langer houdbare limes
- 2022-04-04 Bouw koelhuizen heeft appelsector in Kasjmir ingrijpend veranderd
- 2022-04-01 Hoe lang kan een halve watermeloen op kamertemperatuur bewaard worden in het schap?
- 2022-03-31 Ethyleenremmers ontwikkeld op basis van perenras