Goede volumes Zuid-Afrikaanse lychee verwacht

Het Zuid-Afrikaanse lychee-seizoen ziet er tot nu toe positief uit met goede volumes die verwacht worden in navolging van een uitstekende bloeitijd.

Voor de Zuid-Afrikaanse lychee- en avocadoproducent Afrupo zien de omstandigheden er goed uit. Het seizoen heeft nog wat tijd te gaan voordat er met de oogst kan worden begonnen. De uitkomst zal afhangen van de neerslag gedurende de rest van het seizoen, omdat het tot nu toe een erg droog jaar is geweest.

Afrupro bevindt zich in het noordoosten van het land, waar zijn telers momenteel 120 hectare hebben beplant. De variëteiten die geteeld worden zijn onder andere Mauritius, de MacLean-variëteit en een klein gebied aan Wai Chee, een Chinese variëteit die steeds populairder wordt in het noordelijke deel van Zuid-Afrika wegens de latere oogsttijd.De Wai Chee-variëteit wordt naar verwachting rond medio februari geoogst, aldus Bram Snijder van Afrupro. "Het heeft een meer een oranje-rode kleur dan de Mautitius, die meer bruin-rood is of de Maclean die vol rood is. Het is ook een variëteit met een grote opbrengst en kleinere bomen, wat erg aantrekkelijk is voor telers. Omdat het een latere variëteit is, hopen we dat met het einde van het seizoen de markt leger is en onze telers goede prijzen hiervoor kunnen krijgen."

De eerste keer plukken in de vroege oogstgebieden wordt verwacht in week 45 of 46, voorspelt Bram aan de hand van statistieken van vorige jaren en de huidige weersomstandigheden. "Bij Afrupo willen we beginnen met de oogst rond week 48/49. We zijn altijd iets later dan de Malelane-regio."

Het lycheeseizoen kan zich tot bijna 10 tot 12 weken uitstrekken als alle cultivars bezien worden. De grootste concurrent voor Zuid-Afrika qua lychee's is Madagascar. Daar beginnen ze doorgaans net voor Afupro met productie, met de eerste verscheping naar Europa rond week 51. Dat gaat door tot week 3 of 4, net voordat de noordelijke gebieden van Zuid-Afrika hun eerste containers verzenden, die doorgaans in de staart van het seizoen in Europa belanden.

Bram verwacht dat de Zuid-Afrikaanse volumes dit jaar iets groter gaan zijn. "We hebben een erg goede oogst, dit seizoen. We verwachten tussen de 400 en 600 ton aan Mauritius-variëteiten van de Tzaneen-regio, dat naar Europa gaat. Uit datzelfde gebied verwachten we ook 400 ton van de MacLean-variëteit."

Deze hoeveelheden zijn veel hoger dan die van vorig jaar, toen de oogst vrij laag uitviel. De Malelane-regio produceert iets minder dan vorig jaar, omdat hier sprak was van een erg moeilijke bloeitijd.

Het goede volume dit jaar komt deels door de natuurlijke cyclus van de planten. Het noordelijke deel van het land had twee slechte jaren op rij. In de Malelane-regio hadden ze juist drie goede seizoenen achter elkaar en werd een minder goed seizoen verwacht.

Ongeveer 10% van de plantages van Afrupro bestaat uit nieuwe bomen die momenteel in productie gaan. Er is een hernieuwde interesse in de latere variëteiten van lychees, die mogelijk het seizoen in Europa uitbreiden met goede volumes tot februari en vroeg in maart.

Volgens Bram neemt de vraag in Europa toe. "Ik denk dat mensen in Europa daadwerkelijk de lychee steeds meer beginnen te waarderen. Dat is goed nieuws voor ons, want dat betekent dat we de productie op kunnen voeren. Momenteel gaat 99% naar Europa, terwijl de rest naar het Midden-Oosten wordt gevlogen. Het is nog steeds een beperkte markt, maar er is een groeiende interesse. In de nabije toekomst kan het Midden-Oosten een aantrekkelijk alternatief worden voor Europa. De eerste proefverschepingen zullen ook geëxporteerd worden naar de VS, omdat het onlangs volledige toegang tot die markt hebben verkregen."

Op dit moment heeft Zuid-Afrika nog geen toegang tot Azië, maar wordt eraan gewerkt om de Chinese markt te openen.

Voor meer informatie:
Bram Snijder
Afrupro
Tel: +27 15 307 7096
Email: bram@afrupro.co.za
www.afrupro.co.za

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.