De NVWA deelt bedrijven in op basis van eerdere inspectieresultaten en risico-inschattingen. Op basis van deze indeling worden prioriteiten gesteld voor de inspectiebezoeken; de NVWA gaat risicogericht te werk. Het toekennen van een kleur aan een bedrijf is hier een intern hulpmiddel om de inspectieresultaten en risico-inschatting van de bedrijven te visualiseren. De NVWA past dit toe voor de sturing van de interne processen gericht op het risicogebaseerde toezicht. Voor de interne sturing en de actieve openbaarmaking wordt tot nu toe gebruik gemaakt van de volgende indeling van de kleuren: rood = harde maatregelen nodig, oranje = op onderdelen verbeteringen nodig, groen = naleving in orde en wit = geen recente gegevens bekend.
Over deze kleurensystematiek is verwarring ontstaan. omdat de kleur 'rood' voor veel mensen voor "stop", en het direct sluiten van een bedrijf staat. De NVWA maakt daarom in het vervolg een expliciet onderscheid tussen enerzijds de bedrijven waar meermaals tekortkomingen zijn geconstateerd en waar stevige maatregelen nodig zijn, maar waar (nog) geen sprake is van een acuut risico voor de voedsel- of productveiligheid, diergezondheid, plant-gezondheid en dierenwelzijn en anderzijds bedrijven waar direct is ingegrepen vanwege bijvoorbeeld de voedselveiligheid. Deze laatste categorie bedrijven wordt weergegeven als 'rood'.
In de aangepaste werkwijze wordt de kleur 'rood' dus voortaan voorbehouden aan bedrijven/producten waar sprake is van acute risico's voor de voedsel- of productveiligheid, diergezondheid, plantgezondheid en dierenwelzijn. Bij deze bedrijven zijn de productie of activiteiten (tijdelijk) stilgelegd of zijn producten op last van de NVWA van de markt gehaald.
Voor kleurensystematiek zal dus de volgende indeling worden gehanteerd:
- groen: voor bedrijven, die de regels goed naleven;
- geel: voor bedrijven waar nog (incidentele) tekortkomingen bestaan die moeten worden opgelost;
- oranje: voor bedrijven die ernstig tekort schieten en/of waar meermaals tekortkomingen zijn geconstateerd;
- rood: voor bedrijven waarvan de productie en/of activiteiten (tijdelijk) zijn stopgezet;
- wit: voor bedrijven waarvan geen (recente) gegevens beschikbaar zijn
Bron: Ministerie van Volksgezondheid