Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA past kleurensystematiek openbare rapportages inspectieresultaten aan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de kleurensystematiek in de openbare rapportages van de inspectieresultaten aanpassen. Nu staat de kleur rood voor 'harde maatregelen nodig'. Voortaan wordt rood voorbehouden aan bedrijven waarbij de productie of activiteiten (tijdelijk) zijn stilgelegd of waarvan producten op last van de NVWA van de markt gehaald zijn. Dat schrijven minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede kamer.

De NVWA deelt bedrijven in op basis van eerdere inspectieresultaten en risico-inschattingen. Op basis van deze indeling worden prioriteiten gesteld voor de inspectiebezoeken; de NVWA gaat risicogericht te werk. Het toekennen van een kleur aan een bedrijf is hier een intern hulpmiddel om de inspectieresultaten en risico-inschatting van de bedrijven te visualiseren. De NVWA past dit toe voor de sturing van de interne processen gericht op het risicogebaseerde toezicht. Voor de interne sturing en de actieve openbaarmaking wordt tot nu toe gebruik gemaakt van de volgende indeling van de kleuren: rood = harde maatregelen nodig, oranje = op onderdelen verbeteringen nodig, groen = naleving in orde en wit = geen recente gegevens bekend.

Over deze kleurensystematiek is verwarring ontstaan. omdat de kleur 'rood' voor veel mensen voor "stop", en het direct sluiten van een bedrijf staat. De NVWA maakt daarom in het vervolg een expliciet onderscheid tussen enerzijds de bedrijven waar meermaals tekortkomingen zijn geconstateerd en waar stevige maatregelen nodig zijn, maar waar (nog) geen sprake is van een acuut risico voor de voedsel- of productveiligheid, diergezondheid, plant-gezondheid en dierenwelzijn en anderzijds bedrijven waar direct is ingegrepen vanwege bijvoorbeeld de voedselveiligheid. Deze laatste categorie bedrijven wordt weergegeven als 'rood'.

In de aangepaste werkwijze wordt de kleur 'rood' dus voortaan voorbehouden aan bedrijven/producten waar sprake is van acute risico's voor de voedsel- of productveiligheid, diergezondheid, plantgezondheid en dierenwelzijn. Bij deze bedrijven zijn de productie of activiteiten (tijdelijk) stilgelegd of zijn producten op last van de NVWA van de markt gehaald.

Voor kleurensystematiek zal dus de volgende indeling worden gehanteerd:
  • groen: voor bedrijven, die de regels goed naleven;
  • geel: voor bedrijven waar nog (incidentele) tekortkomingen bestaan die moeten worden opgelost;
  • oranje: voor bedrijven die ernstig tekort schieten en/of waar meermaals tekortkomingen zijn geconstateerd;
  • rood: voor bedrijven waarvan de productie en/of activiteiten (tijdelijk) zijn stopgezet;
  • wit: voor bedrijven waarvan geen (recente) gegevens beschikbaar zijn
Bovengenoemde effectieve aanpassing van de kleurensystematiek en bijbehorende contextinformatie voor de openbaarmaking is getoetst bij consumenten en afnemers. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten, burgers en afnemers deze wijze van openbaar maken van inspectiegegevens eenduidig interpreteren.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid
Publicatiedatum: