Nieuwe website voor wekelijkse updates

"Chileense blauwe bessen willen naar alle markten"

Het nieuwe blauwe bessenseizoen is gestart in Chili en volgens Andrés Armstrong, van de Chilean Blueberry Committee, zijn de vooruitzichten goed. "Hoewel enkele regenbuien in het begin vertragingen hebben veroorzaakt, verwachten we normale weersomstandigheden tegen het einde van december. We sturen een wekelijks gewasrapport aan onze klanten over de hele wereld ter informatie: hoe verloopt het seizoen en wat kunnen we verwachten? Omdat veel nog steeds afhankelijk is van het weer, zorgt dit voor een betere planning."

In termen van volume bereikte de export volgens Armstrong vorig jaar 92.000 ton. De huidige ramingen wijzen dit seizoen op bijna 100.000 ton (+ 6 tot 8%). Het areaal, dat bestaat uit ongeveer 16.000 hectare, is niet significant toegenomen. "Er is meer rassenvernieuwing geweest dan areaalgroei, omdat we elk jaar nieuwe en betere rassen introduceren," zo stelt Armstrong. "De grote uitdaging is om de noodzakelijke arbeid te vinden, want er zijn nog steeds geen geschikte machines voor het oogsten van vers fruit." 


Andres Armstrong op de PMA

Noord-Amerika blijft grootste afnemer
Als het gaat om de markten blijft Noord-Amerika (de VS en Canada) de grootste afnemer van Chileense blauwe bessen. Armstrong: "Vorig seizoen was Noord-Amerika goed voor 67% van onze totale export in termen van volume, terwijl Azië 10% vertegenwoordigde en Europa 23%. De afgelopen zes jaar zagen we de snelste groei in Azië. Op dit moment is er veel werk te doen in China en Korea en in Europa beginnen we voor het eerst met promoties in Frankrijk."

Wat betreft de toekomstige groei denkt Armstrong dat er nog voldoende groeipotentieel is op vrijwel alle markten. "De productie in de VS, de grootste markt in termen van consumptie, groeit met 10% per jaar. Ook landen die niet veel weten over blauwe bessen leren tegenwoordig hun gezonde eigenschappen."

Chili bezit een voordelige positie op het gebied van klimaat en bodem en Armstrong benadrukt dat het land veel meer heeft te bieden dan alleen blauwe bessen. "We hebben een breed scala aan producten en we zijn ook de grootste speler in het zuidelijk halfrond." Dit moet zorgen voor een mooie toekomst voor de Chileense fruitexporteurs.Nieuwe website
De Chilean Blueberry Committee lanceerde een nieuwe website: www.chileanblueberrycommittee.com. Bezoek de site voor wekelijkse updates omtrent de gewassen en productieverwachtingen. 

Voor meer informatie:
Andrés Armstrong
Chilean Blueberry Committee
Tel: +56 224 724 783
aarmstrong@asoex.cl
www.chileanblueberrycommittee.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.