Israël sluit zich niet bij sancties aan

Russisch voorstel voor 100% controle import-AGF

Binnen de Russische politiek zijn twee opmerkelijke voorstellen gedaan. De brancheorganisatie voor groentenproducenten pleit voor een 100% controle van geïmporteerde groenten en fruit omdat de MRL's te hoog zouden zijn. Daarnaast is er een initiatiefwet voorgesteld, die pleit voor een waarschuwingslabel op producten die GMO-producten bevatten. Het label moet vergelijkbaar zijn met de waarschuwing op een pakje sigaretten. Israël zegt zich niet aan te sluiten bij de sancties tegen Rusland. Het land wil de dialoog open houden en neemt een neutrale positie in. De EU en VS hebben enkele sancties tegen Wit-Rusland tijdelijk opgeschort. Bevroren tegoeden zijn weer opneembaar en inreisverboden opgeheven. Oekraïne zal de komende jaren nog afhankelijk zijn van financiële steun uit het Westen, schrijven Russische media.Russisch voorstel voor anti-GMO label
Twee Russische advocaten hebben een voorstel geschreven om de aanwezigheid van GMO-producten en andere kunstmatige toevoegingen in producten groot op het etiket te vermelden. De initiatiefnemers willen dat het label eenzelfde uiterlijk krijgt als de waarschuwing op pakjes sigaretten. In Rusland klinken al langer stemmen tegen gebruik van GMO. Eind vorig jaar werden de regels rond het gebruik van GMO al aangescherpt.

Volledige inspectie groenten en fruit
De Nationale Vereniging van Groenten Producenten, sinds 2014 actief in Rusland, heeft de regering gevraagd om volledige inspecties van de groenten en fruitimport. De inspecties moeten plaatsvinden bij invoer en bij de retail. Volgens de brancheorganisatie is er sprake van oneerlijke concurrentie en heeft twintig procent van de geïmporteerde tomaten, komkommers en bonen te hoge MRL's en bevatten deze producten chemische toepassingen die de houdbaarheid van de producten kunstmatig verlengt en de kosten verlaagd. Volgens de officiële statistieken overschrijdt slechts één procent van de ingevoerde producten de norm. Rond de tien procent van de import wordt momenteel gecontroleerd, de brancheorganisatie wil dit percentage verhogen.

EU en VS versoepelen sancties Wit-Rusland tijdelijk
Met het einde van oktober is er ook een tijdelijk einde gekomen aan enkele Europese sancties tegen Wit-Rusland. Voor de komende vier maanden worden de sancties tegen de Wit-Russische president en nog 170 andere individuen opgeschort. De sancties bestaan uit bevroren tegoeden en inreisverboden.
De beslissing volgt op de vrijlating van de laatste politieke gevangen in Wit-Rusland in augustus en moet de relatie tussen Europa en Wit-Rusland verbeteren. Ook de VS versoepelden de beperkende maatregelen en staat de komende zes maanden transacties met negen grote Wit-Russische bedrijven toe. In Russische media wordt de stap uitgelegd als een poging om Ruslands bondgenoot weg te kapen.

Israël sluit zich niet bij sancties aan
Israël neemt een neutrale positie in wat conflicten tussen het Westen en Rusland betreft, zei Zeev Elkin, minister van Israeli Immigration & Absorption en Jerusalem Affairs, in een radioprogramma. "Israël is niet van plan zich bij de sancties tegen Rusland aan te sluiten," aldus de minister. "Israël neemt een neutrale positie in wat conflicten tussen het Westen en Rusland betreft." De minister wijst er verder op dat het land een eigen relatie heeft met Rusland en, hoewel de landen wel eens van mening verschillen, de voorkeur uitgaat naar een open dialoog.

Oekraïne komende jaren nog aan financieel infuus Westen
Naar verwachting zal in de komende jaren Oekraïne nog aan het financieel infuus van Europa en de Verenigde Staten liggen, dat schrijft The Moscow Times. Het land probeert zich weg te draaien van Rusland en naar het Westen te schuiven, deze stap mondde uit in de burgeroorlog in het oosten, maar economisch heeft het land ook nog veel problemen. Elektriciteit is onbetrouwbaar, corruptie wijdverbreid en de jonge generatie trekt weg van het platteland, waar geen werk te vinden is. Lange tijd was Rusland de belangrijkste handelspartner van het land, maar sinds de politieke strubbelingen verloopt de handel grillig. Het IMF leende al 17,5 miljard dollar, de VS zegden nog eens 1 miljard dollar toe, mits er enkele hervormingen worden ingevoerd. Daarnaast moet Oekraïne in de nabije toekomst 3 miljard dollar terugbetalen aan Rusland.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.