Dijksma: meer groenten en fruit goed voor gezondheid en milieu
De brief is de kabinetsreactie op het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid 'Naar een voedselbeleid'. Hiermee neemt Dijksma een voorschot op de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Die worden deze maand door de Gezondheidsraad uitgebracht. De richtlijnen dienen als basis voor de voedingsadviezen van het Voedingscentrum over gezond en duurzaam voedsel en de nieuwe Schijf van Vijf, die in 2016 worden uitgebracht.
"Het verhogen van de consumptie kan door productontwikkeling, marktontwikkeling en het zoeken van de juiste allianties om de gezondere en duurzame keuze ook makkelijk en aantrekkelijk te maken. De overheid ondersteunt dit onder andere door het stimuleren van innovaties via het Topsectorenbeleid en door voorlichting door het Voedingscentrum en Milieu Centraal", aldus Dijksma.
Duurzame voedselproductie
Het kabinet onderschrijft verder dat de huidige voedselproductie en –consumptie op lange termijn niet ecologisch houdbaar is. Nederland kan voorop lopen in de vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel.
Staatssecretaris Dijksma: 'Nederland is met vernieuwende voedselproductie toonaangevend in de wereld. Als we vanuit gezondheid en duurzaamheid formuleren wat voor voedsel we op ons bord willen hebben, dan is onze agrosector in staat dat te leveren.'
Daarbij past bijvoorbeeld een verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en verantwoorde veehouderij met zo min mogelijk gebruik van antibiotica. Het kabinet zet ook in op alternatieve eiwitten, zoals peulvruchten, wier, insecten en kweekvlees. Om de keuze voor een duurzaam product makkelijker te maken wordt er orde gebracht in het oerwoud aan keurmerken. Voedselverspilling moet verder worden terug gedrongen en het kabinet wil dat de consument meer inzicht krijgt in de werkelijke kosten van een product, inclusief kosten voor natuur en milieu.