kansen voor de Europese foodsector

New Silk Road versterkt China's positie op wereldmarkt

Uit een recent rapport van de Rabobank blijkt dat China's groeiende vraag naar versproducten enorme kansen biedt voor de Europese foodsector en -import. De vraag naar versproducten zal naar verwachting tussen 2015 en 2025 met 17% toenemen. Het is van vitaal belang om te investeren in de infrastructuur van de koude keten in het spoor om deze groei te ondersteunen.

De toenemende consumptie in China wordt gedreven door de aanhoudende economische groei en verstedelijking. China's economie zal de komende jaren naar verwachting met 6 tot 7% per jaar groeien tot 38 miljoen huishoudens in de hogere middenklasse. Versproducten bereikten de Chinese consumenten middels supermarkten, hypermarkten en online. De voedselveiligheid is een van de drijvende krachten achter het gegeven dat consumenten wegblijven bij de traditionele markten. De vraag naar verse en veilige voeding blijft daarom voortduren. In de afgelopen vijf jaar groeide de opslagcapaciteit van 12 miljoen kubieke meter in 2007 tot ongeveer 100 miljoen kubieke meter in 2015.

Echter, China's koude keten loopt nog steeds achter en moet zich verbeteren in termen van kwaliteit en capaciteit. De bijbehorende investeringen zijn enorm: voor de komende tien jaar ongeveer 77 miljard euro. De sector moet voldoen aan een aantal voorwaarden:
  • Afvalvermindering met 14% met een waarde van 6,8 miljard euro;
  • Verlaging van 10% van de voedselprijzen en honger: landelijk inkomen moet toenemen als telers hun gewassen vervoeren in gekoelde vrachtwagens;
  • Vermindering van de kosten van de gezondheidszorg: een betere cold chain zal de jaarlijkse 90 miljoen geregistreerde gevallen van door voedsel overgedragen ziekten verminderen;
  • 10 tot 20% reductie van de uitstoot: moderne, energie-efficiënte technologieën en nieuwe koelmiddelen kunnen de uitstoot van voertuigen en magazijnen met 10-20% verminderen.
De 'New Silk Road' kan een impuls geven aan de koudeketensector, want het brengt de aanbieders in contact met producten van hoge standaard. De verminderde transporttijd heeft een aantal voordelen voor de exporteurs met betrekking tot de kwaliteit van de producten, prijzen en distributie-opties. De 'New Silk Road' heeft de mogelijkheid om China's voedselsysteem te stabiliseren door het versterken van de internationale handel en het verminderen van de kwetsbaarheid voor regionale evenementen, zoals plantenziekten en extreme weersomstandigheden. Dit alles verbetert de concurrentiepositie ten opzichte van de huidige handelspartners zoals de VS, Brazilië en Australië.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.